torsdag 5 januari 2012

Radio: David Bedford till minne

image

Här kan du i trettio dagar höra Universum Nolls minnesprogram om David Bedford från P2,s Kalejdoskop.

Skriv gärna några ord i programmets kommentarsfält om du gillar det du hör.

Kevin Ayers - Lady Rachel

The Rime Of The Ancient Mariner

Circe's Island

The Song Of The White Horse

Konsert För Blockflöjt & Orkester

Lyssna: Kalejdoskop med Patrik Stigsson

Från programmets hemsida:

Kalejdoskop minns David Vickerman Bedford, brittisk musiker, kompositör och arrangör som avled första oktober 2011. David Bedford var en fördomsfri och gränsöverskridande musikalisk mångsysslare, verksam som avantgarde kompositör, rockbandsmusiker och arrangör av rockmusik för symfoniorkester.

Under sin karriär jobbade han med bland andra Camel, Elvis Costello, Roy Harper, Robert Wyatt och ska-bandet Madness. Han orkestrerade Mike Oldfields album "Tubular Bells" och "Hergest Ridge".

Bedford ansåg själv att han var den allra förste klassiskt skolade kompositören att på allvar börja samarbeta med rockmusiker. Ett exempel var när han efter att ha arrangerat Roy Harpersalbum "Valentine" vidareutvecklade dennes femminuterslåt "Twelve Hours Of Sunset" till ett 34 minuter långt kör- och orkesterverk.

Vid mitten av sjuttiotalet gjorde han en rad episka konceptalbum i progressiv rock-anda på Virgin Records, flera av dem med Mike Oldfield på gitarr. Han gjorde soundtracken till filmernaThe Killing Fields (1984) och Orlando (1992).

Samtidigt som Bedford var en efterfrågad partner i rockvärlden var han i sin övriga, mer klassiskt orienterade verksamhet, en nyskapare och provokatör. I ett av hans verk instruerades körmedlemmarna att inhalera heliumgas för att nå de högsta tonerna. I ett annat utrustade han publiken med varsin kazoo och lät dem delta i konserten.

I programmet hör vi exempel från de olika fält som Bedford beträdde. Från rollen som arrangör i Kevin Ayers debutalbum "Joy Of A Toy" (1969), över det egna konceptalbumet "The Rime Of The Ancient Mariner" (1975), som inspirerades av diktverket med samma namn, till den experimentella sidan i "The Song Of The White Horse" (1978), och slutligen den mer traditionella "Konsert för blockflöjt och orkester" (1998).

I "The Song Of The White Horse" blåser David själv i en sten som finns vid foten avWhite Horse Hill i Oxfordshire, England. Med rätt blåsteknik frambringar denna ihåliga trumpetsten ett kraftfullt, mistlursliknande ljud. Enligt legenden använde kungAlfred den store denna sten för att sammankalla sina trupper inför slaget mot danska vikingar vid Ashdown år 871.

David Bedford blev sjuttiofyra år.

David Bedford på Wikipedia

Inga kommentarer: