söndag 8 januari 2012

I've heard a rumor from ground control - David Bowie turns 65

David Bowie: The truth is of course is that there is no journey. We are arriving and departing all at the same time.

Att David Bowie i dag blir folkpensionär, vilket en del svenska tidningar har fått för sig, är förstås rent nys. Musikaliska genier blir inte folkpensionärer.

För vad är egentligen David Bowie? Om inte den musik han skapat! Och därför evigt ung, magisk, vital, stark, enastående, oförglömlig och ödödlig.

När man skall skriva om David Robert Haywood Jones a.k.a. David Bowies betydelse för livet, universum och allting så riskerar varje formulering att falla platt till marken. Det enda man egentligen kan göra är att hänvisa till musiken. Till exempel till bbc Channel 6 spotify-spellista #Bowie6Music. Elva timmar lång.

Det påstås att även de största banden och artisterna maximalt har ett eller högst ett par mästerverk i sig. Att resten av produktionen är mediokra försök och på sin höjd godkända övningar, blandat med rena bottennapp.

Undantaget är David Bowie, som likt kung Midas förvandlar allt han rör vid till guld.

Själv har han sagt I always had a repulsive need to be something more than human, och man kan bara konstatera att han lyckats rätt bra med det.

Han har också sagt: I don't know where I'm going from here, but I promise it won't be boring. Ett motto som jag tycker lite fler av oss borde anamma.

bowieFör mig personligen är det som kallas Berlin-trilogin från sjuttiotalet (Low, Heroes och Lodger), hans allra starkaste album. Det var på dessa som han på allvar hjälpte till att ta rockmusiken till en mognare och mer utvecklad musikform. Men vi skall inte glömma att det var den tyska scenen med band som Can, Neu!, Kraftwerk och Amon Duul som gjorde förarbetet.

Bowie delade under denna period lägenhet med Iggy Pop i Berlin, använde en hel del droger och gjorde musiken i nära samarbete med Brian Eno. En rad andra tunga musiker hjälpte till med att göra albumen historiska. Vad hade låten Heroes tex varit utan Robert Fripps gitarrspel? Andra namn värda att nämna är Toni Visconti (producent), och Adrian Belew (gitarr på Lodger).

Wikipedia har en välskriven och faktafylld artikel om Bowie. Läs den.

Läs också: bbc, guardian, Golden Years: The David Bowie Story.

Inga kommentarer: