tisdag 7 september 2010

Tema Episka Progrocksviter del II – A beginners guide to..

Jag mottog en request på mailen som gick ut på att det finns behov av en spellista med de låtar som jag i inlägget Spotify Spellista September – Tema Episka Prockrocksviter nämner att jag ratat. En mer grundläggande lista med progrocksviter för den som inte var med på 70-talet eller helt enkelt vill veta vilka låtar av den här typen som över huvud taget finns.

Som jag nämnde i inlägget så befarade jag att en sådan lista skulle bli vansinnigt lång. Det är därför den befintliga listan – September månads spellista - bara så att säga utgör en provkarta över hur olika typer av progrocksviter kan låta.

Men vid närmare eftertanke kanske längden i det sammanhanget inte spelar så stor roll? Lyssnaren kan ju hoppa över de låtar han eller hon inte vill lyssna på. Man kan använda listan som referens och göra sin egen lista av det man verkligen gillar. Dessutom, om man har en möjlighet att göra något riktigt omfattande och övermaga, så skall man väl göra det? Varför nöja sig med fyra timmar när man kan få arton?

Det är ändå en grannlaga uppgift att konstruera en lista utifrån detta önskemål. Skall man till exempel ha med alla långa låtar som Mike Oldfield komponerat, eller räcker det med en av dem, och i så fall vilken? Och skall även listan innehålla psykedelisk rock, krautrock, jazzrock och progmetall? Och hur är det med band från Canada, Japan, Argentina och andra mindre kända länder. Skall deras progrockbands sviter också vara med?

Kort sagt, någon sorts avgränsning måste göras. Jag bestämde mig för att följa de kriterier som jag själv drog upp i det första inlägget. Att endast lista sviter som i ordets rätta bemärkelse kan betraktas som episka (dvs breda och berättande). Och att dessutom sätta en tidsgräns på tio minuter. (Låtarna skall alltså vara längre än tio minuter.) De skulle också hålla en godtagbar kvalitetsnivå.

Bort alltså med jazz, jazzrock, flumpsykedelia och experimentella utflykter. In medThe Flower Kings - Garden of Dreams (59:22), Fates Warning - A Pleasant Shade of Grey (55:46) IQ - Harvest of Souls (24:29) Beardfish Sleeping in Trafic II(35,44),Frost Millitown (26, 35), med många flera.

En del sviter på listan är så välkända att alla läsare av denna blogg är mer än bekanta med dem. Andra vågar jag lova att inte så många hört ( t ex fransoserna Nemo och Jean-Pierre Louveton).

Man måste, när man tar del av denna lista, hålla i minnet att det visserligen finns mycket musik på Spotify, men att både Pink Floyd och King Crimson saknas. Man skall också veta att jag inte har kännedom om samtliga episka progrocksviter som gjorts i värdshistorien. Tipsa gärna om det är någon jag glömt.

Så den här listan är när allt kommer omkring bara ytterligare en provkarta, om än lite mer omfattande.

För information om grupper som inte är allmänt bekanta hänvisas till sökmotorn google, progarchieves eller gibraltar encyclopedia of progressive rock.

Alltså - en spellista lika svulstig som de progrocksviter den innehåller. Arton timmar ;-) ! Du hittar den här -

TEMA EPISKA PROGROCKSVITER PART II - A BEGINNERS GUIDE TO...

Inga kommentarer: