söndag 27 maj 2012

Grattis Loreen – men Albanien hade bästa låten

rona_nishliu_4

Hur långt har vi inte avlägsnat oss från Sillstryparns Doing the omoralisk Schlagerfestival!

Kan det vara ett tecken på att man börjar bli gammal när man klarar av att se eurovisionsfinalen i dess helhet? Och när man dessutom uppskattar flera av bidragen, finns det då anledning till Zeuhl-terapi?

Okej, jag skall inte överdriva. Det mesta var förstås skräp. Men många av bidragen i år hade ett allvar och en tyngd som jag inte tidigare sett eller hört. Den typ av glättig dagis-pop som tex Herreys Diggi-Loo-Diggi-Ley stod för sågs nästan inte till alls. Kanske smittar Europas nuvarande ekonomiska depression av sig på schlagerkompositörerna och artisterna?

På många håll syntes ärliga uttryck. Loreens Euforia var ett av dem. Barfota, osminkat, naket. Mycket hjärta och äkta liv. 

Det allra tyngsta bidraget stod dock Albanien för. Låten Suus sjöngs av 25-åriga Rona Nishilu och förde tankarna till både Nina Hagen och Björk. Framfördes föredömligt  på originalspråket albanska.

Kraftfull och med en mäktig svärta – låten handlar om en bilolycka i Albanien där flera barn omkom – kommer den än mer till sin rätt i videon nedan.

Suus kom på femte plats.

Visit offical Facebook page.

 

Inga kommentarer: