söndag 11 mars 2012

Zeuhl botar schlagerbaksmällan

Magma-logo-3F1C5B1C28-seeklogo_com1 (1)

Jag upptäckte jag att jag inte kunde få Loreens Euforia ur skallen och tänkte att Zeuhl är nog det enda som biter. Och det funkade. En Zeuhlsöndag botar schlagerbaksmällan.

Enligt svenska wikipedia så kännetecknas Zeuhl av en blandning av progressiv rock, symfonisk rock, fusion, neoklassicism, delar av RIO och vokala element från afroamerikansk spiritual.

Den engelska wikin fyller på: Common aspects include dissonance, marching themes, throbbing bass, keyboards including piano, Rhodes piano, or organ, and brass instruments.

Själva ordet är kobaian, det språk som Christan Vander konstruerat för att använda i Magmas musik, och betyder himmelsk.

Man kan säga att Zeuhl börjar där de allra mest avancerade och experimentella delarna av tex King Crimson, Van der Graaf Generator och Gentle Giants musik slutar. 

Lyssnar man på de olika grupper som omfattas av detta begrepp finner man att det här är en distinkt egen stil med vissa återkommande kännetecken. Tempo- och temaväxlingarna är legio. Musiken kan röra sig från oerhört strikt och minutiöst arrangerade partier till långa svävande improvisationer. I ena stunden är den stökig svår och obegriplig. I nästa svävande och vacker. En grupp som Magma har även långa malande och mullrande partier där inte mycket händer, men där rytmen alltid är snudd på hypnotisk.

Banden verkar hämta den mesta inspirationen ur det kollegorna i samma genre skapar. Magma är det obestridda moderskeppet runt vilket de andra kretsar. 

Soleil Zeuhl Music är ett franskt skivbolag som ger ut Zeuhl. Och Bauta Records, men släpp som Förträngt Hushållsarbete – Offret Om Att Älska, är ett svenskt exempel.

Det finns en Facebook-grupp som enbart ägnar sig åt Zeuhl och den hittar du här.

En lista med “Zeuhl top albums” från progarchieves.

Spellistor Spotify – 1. Zeuhl / Magma, 2. Zeuhl Essentials

Citat Dominique Leone


Zeuhl sounds like, well, about what you'd expect an alien rock opera to sound like: massed, chanted choral motifs, martial, repetitive percussion, sudden bursts of explosive improv and just as unexpected lapses into eerie, minimalist trance-rock.

       

Om du alltså vill resa dig igen så följer här ett urval av i mitt tycke riktigt bra Zeuhl:

 

 

 

4 kommentarer:

Suntamer sa...

Jag har samma problem, eller mja. Får den inte i skallen, då är den väl rätt bra ändå? ;)
Lite Magma hjälper nästan alltid!
Intressant inlägg!

Ove, Svedala sa...

Har svårt att förstå alla dessa svenskar som skall se på Schlagern som de ändå inte gillar.
Lägg ner skiten....eller byt kanal :-)

kalebass sa...

Jag tillhör också dom där som retar sig på skiten. Men ändå tittar! Loreen tycker jag dock var bra, uppträdande och låt,(och utseende).
Men, det var härligt uppfriskande att komma in på din blogg och lyssna till godbitarna! Tycker om det mesta. Jag återkommer!

Universum Noll sa...

Det finns dom som menar att hela livet är en ständigt pågående tävling. Och i det perspektivet är väl Melodifestivalen 2012 småpotatis. Men jag gillar Loreen och hennes karisma. Vet inte säkert om jag gillar låten, men den sätter sig som sagt i skallen, och har nog därför vissa chanser att hävda sig.