måndag 6 juni 2011

Reminder: new swedish progressive rock on swedish radio channel two tonight.

svenskaflaggan

I afton är det alltså dags för Universum Noll´s radiodebut. Ett urval av svensk nutida progressiv rock som sänds i radions P2 22.30 – midnatt.

Med risk för att bli tjatig uppmanar jag alla att för det första lyssna, för det andra att kommentera programmet efteråt. Låt oss hålla i minnet att The Flower Kings aldrig hittills blivit spelade i radion, trots en lång rad mästerliga album och makalösa gitarrsolon :-). Vilket är varken mer eller mindre än en skandal.

Jag var i Holland över helgen och såg bland annat Neal Morse turnépremiär, vilket framgår av publicerat inlägg. Jag hade också tillfälle att prata med en hel del folk i progrockbranchen. I Holland är progressiv rock en mycket aktad musikform. Många känner till och älskar The Flower Kings, och förvåningen var minst sagt stor när jag berättade att TFK aldrig under sina tretton år spelats i svensk radio.  

Så detta  är faktiskt en betydelsefull dag för oss som gillar progressiv rock. Vi har sett hur den genom årens lopp ringaktats och hånats av alla möjlig förstsigpåare. Samtidigt som vi vet att banden och musikerna hyllas utomlands.

Ju fler som lyssnar och kommenterar. Desto större chans att vi får höra mer av den här musiken i radion.

Det här programmet skall bara var det första lilla steget på vägen mot en seriös behandling och bevakning av den här genren. Inte bara i radions P2, utan i all övrig media, inklusive Sveriges Televison.

Peace, Love & Prog!

Det här är min officiella “pressrelease” inför programmet:

Ny svensk progressiv rock i Sveriges Radio P2 på nationaldagen

Sverige Radio presenterar nittio minuter ny svensk progressiv och symfonisk rock i programmet Kalejdoskop, SR P2 på måndag 6 juni 22.30 till midnatt.

Sverige har en gedigen tradition att falla tillbaka på när det gäller den här musikstilen med artister och band som Bo Hansson, Samla Mammas Manna, Fläsker Brinner, Ragnarök och Kaipa med flera.

De grupper som är verksamma i dag håller traditionen levande och gör udda, spännande och fantasifull musik.

För en bredare publik i Sverige är grupper som Klotet, Ritual, Gösta Berlings Saga och Karmakanic i det närmaste okända - allt medan de uppmärksammas stort utomlands.

Ett av de allra största banden i dag på den internationella progrockscenen är svenska The Flower Kings. Gruppen har varit verksam i tretton år och gjort elva album, varar ett flertal dubbel-cd. Men de har hittills aldrig spelats i svensk radio.

Något som nationaldagssändningen i radions Kalejdoskop avser att ändra på.

Kalejdoskop sänds måndag 6 juni i P2 kl 22.30 - midnatt. Därefter kan man webblyssna dygnet runt, världen runt i trettio dagar - även via smarta telefoner.

Från Kalejdoskops hemsida:

"Den förhärskande musikhistoriska myten gör gällande att punken i slutet av 1970-talet en gång för alla slog knockout på den progressiva och symfoniska rocken. Men ryktet om progrockens död är betydligt överdrivet. Den tog visserligen en decennielång stående räkning under 1980-talet. Men sedan början av 90-talet är den åter i ringen, fladdrande som en fjäril och stickande som ett bi.

I förordet till boken "Mountains Come Out of the Sky - The Illustrated History of Prog Rock" (Will Romano 2010) skriver Bill Bruford, trummis i King Crimson, Yes och Genesis m fl om den progressiva rockens liv, död och återuppståndelse:

"Från Pink Floyds vilt fantasifulla "The Piper At the Gates Of Dawn" till Emerson Lake & Palmers hemska "Love Beach" 1978, flög den progressiva rocken likt Ikaros för nära solen, kraschade och brann upp. Efter en period av nedvärdering tog den neo-progressiva rörelsen på 80-talet tag i de förkolnade resterna, vilket följts av dagens återuppvaknande och omvärdering."

Kalejdoskop har gångna året givit plats åt progressiv rock från sjuttiotalet. I kvällens Sen Musik tar vi klivet in i 2000-talet och lyssnar - nationaldagen till ära - på modern progressiv rock från Sverige. Vi får bland andra höra musik av och med Gösta Berlings Saga, Uppsalagruppen Klotet, The Flower Kings, Lisa & Piu från Åkersberga, Beardfish, Brighteye Brison, Anekdoten och Karmakanic. Bered alltså väg för mellotroner, blockflöjter, udda taktarter och allmänt underfundiga och fantasifulla musikaliska kompositioner."

Inga kommentarer: