fredag 3 juni 2011

Rapport från Neal Morse Testimony 2 turnéstart, Zwolle, Holland 2 juni.

DSCF9359

Sällan har jag lämnat en konsert med så blandade känslor. Första timman av konserten är helt och hållet enastående. Åttamannabandet, med bland annat en fiol, är samspelt som få och öser på så taket lyfter. Publiken om ca tusen personer är exalterad och bifallet efter låtarna är öronbedövande.  

Trettiominutaren The Door från Sola Scripura är nästan overkligt bra och framförs med en häpnadsväckande intensitet. 

Efter pausen, när Neal och bandet framför hela nya albumet Testimony 2, förändras allt.

Cover

Rent musikaliskt håller inte Testimony 2 samma klass som det Neal gjort tidigare. Dessutom ligger Neal hela tiden på gränsen till det acceptabla när det gäller att från scenen torgföra sin kristna tro. Är han en rockmusiker eller väckelsepredikant? Han måste nog bestämma sig. (Parallellt med konserterna på turnén gör Neal ett antal akustiska soloföreställningar i kyrkor, så kallade worship services). 

Alla texterna handlar om hans tro, om hur gud och jesus helar och omvänder. Stundtals krälar han omkring på golvet och tigger jesus om nåd. Stundtals sträcker han händerna mot skyn och ropar Hallleluja (okej, det sker bara en gång, men ändå).

(Själva musiken är dock inte påtagligt religiöst färgad, om nu inte progressiv rock är en sorts religion, vilket jag ofta tror).

Mot slutet spårar det hela ur totalt. Neal vill att vi höjer händerna i luften och tillsammans sjunger one voice, one heart, one love, one spirit. Själv ropar han – the lord loves us tonight.  

Många gör som de blir tillsagda – men man märker att det finns ett motstånd mot detta mässande hos delar av publiken.

Som helhet och rent musikaliskt är konserten ändå en höjdare. Det är inte minst anmärkningsvärt och roligt att uppleva hur stor den progressiva rocken är i Holland. Zwolle har ca 100,000 invånare och konserten är utsåld. Och Testimony 2 ligger på 67nde plats på den holländska top-100 listan.

Neal Morse kommer inte till Skandinaviendenna turné. Och man kan fråga sig hur många som hade kommit till en Neal-konsert i tex Göteborg?

The setlist:
1. Beware of Darkness
    Levitahan
    The Door
    The Seperated Man’

2. Testimony 2

Encore: Reunion

Lyssna på The Door på Spotify.

Konserten inleds med Beware of Darkness:

Och fortsätter efter paus med hela Testimony 2:

DSCF9353

Neal ber om syndernas förlåtelse…

DSCF9342

…och blir bönhörd!

2 kommentarer:

Ove, Svedala sa...

Såg honom häromåret på SwedenRock och det var riktigt bra progg, men jag fick stänga av texterna då det blev för mycket predikan, för min smak.

John sa...

Nog tycker jag att även Morses musik har en religiös prägel. Den trallighet som skiljer hans prog så tydligt från ursprungsprogen påminner mig mycket om de enkla och upprepande melodier som de flesta stora psalmer byggs på.