lördag 28 maj 2011

Nu kommer Dark Side of the Moon till Sveriges Radio.

images (2)

Nu är det dags för den flerfaldigt prisbelönte radiojournalisten Anton Karis länge emotsedda program om Pink Floyds Dark Side of the Moon.

Anton har intervjuat människor om deras upplevelser och minnen av Dark Side…. Om den kanske hördes från grannlägenheten när de älskade för första gången. Eller om det var när de hörde den som de bestämde sig för att bli tandläkare. Det är den typen av dramatiska, poetiska eller kanske komiska händelser Anton samlat i programmet.

Från SR,s hemsida:

Det geniala omslaget: ljusstrålen bruten i ett prisma angav tillsammans med skivans inledande hjärtpuls tonen. Pink Floyd hade skapat det optimala konceptalbumet. Om det som angår oss alla - livet vi lever.

Dark Side of the Moon har sålt i 45 miljoner exemplar och låg på amerikanska Billboard-listan i 14 år.

Vilka minnen väcker musiken idag? I Sverige, i Polen eller så långt bort som i Mexiko? Nu får vi Dark Side of the Moon, sång för sång, från en fysiklektion samma dag skivan släpptes, genom några fönster i Motala, förbi Djävulsön fram till det Vita Arkivet i Fiskebäckskil. Men vad händer om man använder skivan som ljudspår till filmen Trollkarlen från Oz?

Du kan lyssna här:

Lyssna: Kulturradion: K1

Lyssna: Bonus: "Ett välskött ex."

Lyssna: Bonus: "Ett välskött ex."

123112_1_fAnton har tidigare jobbat på detta sätt med Beatles Sgt Pepper och Keith Jarrets The Köln Concert. Vilket resulterat i mycket hörvärda program.

Programmet Kölnkonserten kan du lyssna på här.

Anton har för övrigt ett förflutet i sjuttiotalsgruppen Berits Halsband. En grupp som 1975 släppte en platta (gruppens enda) som har jämförts med Miles Davies.

Läs mer om Berits Halsband här och här.

Barrett innan han började med LSD…

Pink Floyds grundare Syd Barrett´s öde är välkänt för de flesta. På grund av allt för ymnigt drogintag ådrog han sig schizofreni. Han sparkades ur bandet och flyttade hem till källaren hos sin mamma där han bodde till han avled 2006.

Nedanstående närmast mytologiska historia är alltid lika fascinerande att ta del av:

Vid ett tillfälle återsåg Syd de andra bandmedlemmarna i Pink Floyd. Det var 1975 under inspelningen av Wish You Were Here. Plötsligt dök han oanmäld upp vid Abbey Road-studios och såg och hörde bandet spela Shine On You Crazy Diamond - en låt som handlade om honom.
Vid det laget hade han blivit ganska överviktig och han hade rakat av allt sitt hår (inklusive ögonbrynen). De andra kände först inte igen honom.
Så småningom insåg de vem han var och Roger Waters blev så bedrövad att han började gråta.

Barretts beteende vid mötet var förvirrat. Han tillbringade en del av sessionen borstande tänderna genom att hålla borsten stilla och hoppa upp och ner.

När Roger till sist lyckats fråga honom vad han tyckte om låten, sa han bara den låter lite gammal. Därpå lämnade han studion. Detta var sista gången någon medlem i Pink Floyd såg honom.

Det finns en beskrivning av hur detta möte gick till i Nick Masons bok Inside Out: A Personal History of Pink Floyd.

En hänvisning till återföreningen finns också i filmen The Wall, där huvudpersonen Pink, spelad av Bob Geldof efter ett mentalt sammanbrott i likhet med Barrett rakar bort allt kroppshår.

Barret efter…

Fler böcker i ämnet:

5 kommentarer:

John Eje Thelin sa...

"På grund av allt för ymnigt drogintag ådrog han sig schizofreni."

Det finns inga kliniska bevis för att LSD skulle förvärra risken för schizofreni. Det där är som bäst en löst dragen slutsats, som värst en skröna.

Universum Noll sa...

Om du har en psykisk labilitet, en latent psykos eller är psykiskt skör så kan hallucinogena droger och även cannabis vara förödande. Då kan dessa utlösa psykos.

John sa...

Nyckelordet är "kan", och få studier visar på särskilt starka samband. Arv och gener är en mångdubbelt större faktor, så att helt säkert fastställa vad som orsakade Syds psykos skulle vara oerhört svårt till och med för en sakkunnig med direkt tillgång till Syd och hans kliniska historik. Därmed blir det lite magstarkt när du lägger fram en illa underbyggd spekulation som fakta.

Jag är ingen drogromantiker och avskyr de flesta rusmedel, men jag låter inte min egna inställning färga hur jag förhåller mig till skillnaden mellan fakta och åsikter.

Universum Noll sa...

Det är i och för sig smickrande att du gitter kommentera mina små skriverier här på bloggen. Och om det lugnar din mage så kan jag ta tillbaka det jag skrev om Syd. Mitt förslag är sedan att du rycker på axlarna åt det som du reagerar negativt på här, och i ställer ägnar dig åt att läsa något som du gillar bättre.

John Eje Thelin sa...

Oj, är det jobbigt när nån inte håller med dig eller ifrågasätter din gärning? Du har två enkla lösningar: sluta skriva och/eller stäng av kommentarerna.

Trots allt är din blogg rätt matig i ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat, även om jag gärna skulle se att du redigerade dina texter lite bättre och kanske tänkte efter en gång till ibland.

Jag förstår faktiskt inte varför du alls bloggar om du inte vill ha kommentarer. Blir man bara klappad medhårs så utvecklas man inte - det är en rätt universell sanning.