onsdag 11 augusti 2010

Sky Architect - nytt och starkt från Holland

I dag anlände i min brevlåda den holländska progrock tidskriften IO-Pages. Som alltid full med intervjuer, reportage och, inte minst, en omfattande recensionsavdelning.

IO-Pages handlar om progressiv rock, men även närliggande genrer som elektronisk musik, jazzrock, progmetal, progressiv pop, spacerock och psykedelisk rock. Den säljs inte i butiker utan finns bara tillgänglig genom prenumeration.

Det här är en snygg och välskriven tidskrift vars texter skrivs av entusiaster. Det märks att de gillar musiken de skriver om, och de tycks besitta en aldrig sinande nyfikenhet på vad som händer, vad som är på gång, vad som är nytt…

Jag har fått otaliga tips på bra musik genom IO-Pages ambitiösa recensionsavdelning, som brukar uppta hälften av tidningens mellan 50 och 60 sidor.

io95

I detta det 95,te numret finns ett sex sidor långt reportage om och intervju med Prog Beatles – det vill säga Transatlanic. Del två av en genomgång av progrock från Andalusien. Intervjuer med Haken, Unitopia, Brother Ape, Demians, Odyssice med flera. Plus dvd-, cd- och konsertrecensioner.

När jag läser recensionerna kan jag nuförtiden samtidigt kolla om plattorna finns på Spotify, vilket kanske hälften gör. Jag kan då så att säga provlyssna i realtid.

Jag förstår tillräckligt mycket holländska för att begripa en hel del av det som skrivs, men långt ifrån allt. Oftast går själva andemeningen fram, medan de mer avancerade resonemangen går förlorade. Något jag dock alltid förstår är när recensenten lyfter ett band till skyarna.

Det gör man alltid med goda skäl, och det gör man den här gången med holländska Sky Architect. Bandet presenteras under den återkommande rubriken Vette Krent, som används för att beteckna något som höjer sig över mängden (betyder ungefär Russin i Kakan).

image

Sky Architect. är ett nytt, ungt femmannaband från Rotterdam som i juli släppte debutplattan Excavations of the Mind. Recensenten menar att detta är det bästa som hänt holländsk progrock på år och dag. Han är full av beundran och utropar: Wow, lägg detta band på minnet..

Jag har gett plattan några genomlyssningar, och jag är såldes bara i början av inlyssningsprocessen. Det är för tidigt för att betygssätta den, men att det låter friskt och kul det är det ingen tvekan om.

image

Det hela är ett konceptalbum som kretsar kring the dark and disturbing psyche of a mentally troubled man.

Albumet börjar med 19-minuterssviten Deep Chasm, som är indelad i fyra delar. Därefter 12-minutaren The Grey Legend. Tre låtar till följer, varav titellåten Excavations on the Mind är 11.26.

Om man tillämpar en skräddarliknelse för att beskriva gruppens musik så kan man kanske säga att kalsonger, strumpor och brynja sytts av King Crimson och Yes, brallorna av Porcupine Tree, skjortan av Flower Kings medan gruppen själv har tillverkat kavajen och hatten. Arjen Lukassen har levererat tyget till hela anrättningen.

Det är i alla delar mycket kompetent utfört. Det låter dramatiskt och svävande om vartannat, med stundtals just dom snabba tema- och tempoväxlingar som kännetecknar god progrock.

Jag gillar framförallt soundet man får fram, som hela tiden varieras. Alltså själva ljuden i instrumenten, och de stämningar dessa skapar. Till exempel den ekande gitarren tillsammans med pianot i slutet på den inledande svitens första del, basen och den akustiska gitarren i början av del II, eller det ensamma pianot som ofta överraskande dyker upp i flera av låtarna.

Gruppen har en förmåga som yngre band många gånger saknar, att gradvis kunna bygga upp stämningar och låta lyssnaren vänta på höjdpunkterna.

Det här ett band där man hör en stor potential. Ibland verkar de hålla sig själva tillbaka på ett sätt som de inte alls skulle behöva göra. Sky Arcihtect har troligtvis sina bästa produktioner framför sig. Och då får man gärna sjunga på sitt modersmål, snarare än på den engelska med kraftig flamländs accent som nu är fallet.

Jag skulle bli förvånad om Excavations of the Mind inte kvalificerar sig för en plats på en hel del årsbästa- listor framåt nyår.

Det är bara att hålla med IO-Pages recensent när han utbrister – Een geweldige progontdekkning van en neuwe generatie!

Albumet beskrivs så här hos progrock records:

"Excavations of the Mind" can best be described as symphonic, complex, dynamic, versatile and ambitious. Thriving to revive and reinvent the progressive style and sound of the 70's, the album hopes to reclaim a place for symphonic rock-music in the 21st century. The album dives into the dark and disturbing psyche of a mentally troubled man, while staying true to the concept oriented nature of progressive rock music. The music has a complex structure with a lot of instrumental freedom. Vintage keys add to the warm, symphonic character of their sound. You can often hear a hint of bands such as King Crimson, Gentle Giant, The Flower Kings, Porcupine Tree and Pain of Salvation in their music. The epic magnitude of the album takes the listener on a journey into ones vivid imagination. Renowned rock illustrator Mark Wilkinson, famous for his work with Marillion, Fish and Judas Priest has created the artwork for the CD.

Provlyssna här (öppnar en spelare).

Hela plattan på Spotify.

Bandets myspace & hemsida.

Köp den från Record Heaven.

(Även om man inte kan holländska kan man med fördel prenumerera på IO-Pages. Våra båda språk är såpass lika att man förstår en hel del, och man har faktiskt stor behållning bara av att bläddra i den och titta på bilderna).

Inga kommentarer: