tisdag 24 augusti 2010

10T Records – Undercover

small_undercover_730X751 (1)

Skivbolaget 10T Records bad banden i sitt stall att välja varsin låt från ett annat band och göra en nyversion av den i enlighet med sitt eget musikaliska kynne. Det skulle vara låtar som betytt särskilt mycket för bandets utveckling och triggat deras kreativitet.

Uppdraget handlade inte om att göra coverversioner trogna originalen, utan att tvärtom göra sina egna personliga tolkningar och i så hög grad som möjligt sätta det egna bandets prägel på låtarna.

Vad man fick fram var elva spännande nytolkningar av relativt välkända låtar. Några av banden lyckas förstås bättre än andra. Men projektet som sådant och själva ide´n förtjänar full respekt.

Själv uppskattar jag framförallt uzbekiska Fromus humoristiska tolkning av King Crimson´s Starless & Bible Black. Jag råder alla som gillar King Crimsons Red att lyssna på den versionen. Originalet kan måhända aldrig överträffas, men jag tror mr Fripp himself skulle le ett brett leende om han hörde detta.

Även The Rebel Wheels version av Jethro Tulls Cross-Eyed Mary är hörvärd på grund av att bandet verkligen gör nåt eget av den.

Men att ge sig på Mahavishnu Orchestras The Dance of Maya och Kraftwerks The Model kan väl egentligen bara misslyckas? Är inte originalversionerna så kompletta att alla försök att omforma dem inte kan bli annat än pinsamma?

Ja, döm själv. Hela plattan kan avlyssnas strömmande här. Och man kan förstås köpa den direkt från 10T Records.

Uppdatering 2010 10 12 Finns även på Spotify Various Artists – Undercover

Inga kommentarer: