tisdag 17 november 2009

Konsert: IB – Expo Halmstad 14 November

King Crimsons Red, Lark´s Tounges in Aspic, 21st Century Schizoid Man och en tiominutersversion av Stravinskis Eldfågeln framfört av ett elvamannaband – det är precis vad man behöver för att få in lite ljus i höstmörkret. Och det var vad vi fick i Kulturhuset i Halmstad i lördags när IB-Expo för 5;te året gick av stapeln.

Halmstadsgruppen Isildurs Bane (som har varit hållit på sedan 1976 och gjort 12 album) bjuder varje år in en grupp musiker till en veckas workshop, besök i halländska skolor och en avslutande konsert.

I år fanns, utöver gruppens egna musiker, Stickmen ( Toni Levin, Pat Mastelotto och Michel Bernier), Luca Calabrese, Samuel Hällkvist och Christian Saggese på plats.

Konserten börjar med att alla elva musikerna äntrar scenen och framför Isildurs Banes Oppurtunistic Medicin från Mind Vol 2.

Med tre slagverkare, 2 chapmansticks, gitarrer, bas, trumpet, klaviatur och cello skapar man ett massivt wall-of-sound.

Därefter alternerar olika formationer på scenen och framför växelvis verk från den egna karriären och Isildurs Banes låtar.

Stickmen spelar ett par smakprov från sin helt färska cd, och King Crimsons Elephant Talk.

Efter paus höjer Stickmen temperaturen ytterligare med King Krimsons Red, strax följd av Larks Tounge´s In Aspic.

Pat Mastelotto pratar om tiden före King Crimson, och introducerar Linnea Olsson, som sjunger 80-tals hitten Broken Wings.

Konsertens höjdpunkt blir Stravinskis Eldfågeln, arrangerad av Toni Levin, som framförs av alla elva musikerna. Detta är rock n roll på högsta möjliga nivå.

Extranumren 21st Century Schizoid Man (med Linnea Olsson sjungande genom en megafon) och ytterligare en IB komposition sätter punkt för en enastående musikupplevelse. Salongen var fullsatt och stämningen den bästa. Missa inte evenemanget nästa år.

Läs en Intervju med Toni Levin från Hallands Nyheter här.

Spotify länkar: Mr. Mister Broken Wings. & Isildurs Bane.

Youtubeklipp från konserten:

2 kommentarer:

nix sa...

Det var en riktig superkonsert, otroligt hög klass på musiken och mycket varierat innehåll. Tack för video- och intervjulänkarna!

Lars Patrik Stigsson sa...

Ja en sådan konsert kan man leva på ett tag...

Kul blogg du har, nix...