måndag 23 november 2009

Fyra minuter med Toni Levin

Hallan
tony-levinds Nyheter passade på att göra den här korta filmade intervjun med Toni Levin när han härom sistens gästade IB-Expo i Halmstad. Han demonstrerar sin chapman stick och berättar vilka artister han spelat med. Bland annat John Lennon på hans sista album Double Fantasy. Det visste i allfall inte jag. Se inslaget här.

Men vad är det egentligen för ett instrument, denna chapman stick? Jag citerar wikipedia:

Chapman Stick är ett musikinstrument som uppfanns av Emmett Chapman i slutet av 1960-talet. Instrumentet kan sägas likna en greppbräda från en elgitarr men det är bredare och längre. Nuvarande modeller har en mensur på 36 tum, tidigare har mensuren varit 34 tum. En Chapman Stick har 8, 10 eller 12 strängar beroende på modell. Tony Levin är en av de mest kända Chapman Stick-spelarna och i Sverige finns bl.a. basisten och Stick-spelaren Jan Hellman.

En modell med 26.5 tums mensur finns också och kallas "Alto Stick". Denna finns endast med 10 strängar, vilka stäms ungefär en oktav högre än den traditionella modellen.

En gitarr spelas genom att man trycker ner strängarna med vänster hand och knäpper på dem med höger hand (om man är högerhänt).

En Chapman Stick däremot spelar man på genom så kallad tapping. Det innebär att man bara trycker ner strängarna och får dem att vibrera, vibrationerna tas sedan upp av en mikrofon. På så sätt "frigör" man höger hand. Denna används då på samma sätt som vänsterhanden och det har Emmett Chapman utnyttjat i konstruktionen på instrumentet.

Han har delat in strängarna i två grupper, en melodigrupp och en basgrupp. Varje hand tar hand om varsin grupp och på sätt kan man spela melodislingor med höger hand och kompa sig själv med vänster.

Om man vill köpa en Chapman Stick får man tyvärr räkna med en väntetid på tre till sex månader. Verkstaden ligger i anslutning till Emmett Chapmans hus i Woodland Hills i norra Los Angeles och instrumenten byggs i produktionsserier av varierande storlek.

En recension från DN av Stickmens konsert på Fashing nyligen, som också innehåller en kort redogörelse för vad en chapman stick är för något - här.

En man som är vitsminkad i ansiktet och kallar sig Oceans in Space, demonstrerar en chapman stick:

En gatumusiker i Paris spelar chapman stick. Händer sånt bara i Paris?

Gentle Giants A Reunionchapman stick (Rob Martino):

Inga kommentarer: