söndag

U-N progtours takes you to Kanada


Denna gång styr vi kosan till Kanada, som i likhet med Argentina, dit det bar av förra gången, ligger en bra bit utanför progrock-världens allmänna landsväg. Men städer som t ex Quebec har länge haft en stark progrock-tradition och frambringat en mängd härlig musik. Det talas rentav om en Quebec progressive rock boom under åren 1974 – 79.


Vi börjar med Harmonium. Detta Quebec-band var i farten 1972 - 1977. Man gjorde fyra plattor, varav en dubbel och en live, vilka rönte ganska stor uppmärksamhet i hemlandet.

Musiken utvecklades från progressive folk på det första albumet, till mer symfonisk progressive på de följande. Musiken innehåller tvärflöjt, sopransaxofon, sång (på franska), synt och akustiska gitarrslingor över tjocka mellotronridåer.

Det är originellt, personligt och framförallt mycket vackert. Bandets andra platta Si On Avait Besoin D'Une Cinquième Saison är ett konceptalbum som behandlar de fyra årstiderna, plus en femte påhittad årstid.
 Harmonium turnerade som förband till Supertramp på deras Europaturné 1975.



Sloche betyder snömodd. Något som inte har någon omedelbar bäring på musiken. Här befinner vi oss snarare på den lite torra jazzrock-mark som en hel drös samtida band vandrade på (Soft Machine, Made in Sweden, Samla Mammas Manna, Secret Oyster m fl).

Men det här är mer humoristiskt och skruvat. Ibland dyker det upp en härligt vass hammondorgel. Klaviaturarbetet är över lag det som imponerar mest.
Det slår mig är att låtarna är så olika att de förefaller komponerade av bandmedlemmar med divergerande idéer om i vilken sorts musik bandet skulle spela. Kanske var det därför dom bara gjorde två plattor, 1975-76. Sloche kom från Quebec.


Connivence är klarinett, flöjt, saxofon och elpiano i skön förening. Det här musik, vill jag påstå, som omfattar själva essensen av det som är progressive  rock. Udda instrumentering, partier med olika karaktär som mjukt avlöser varandra, taktbyten och överraskande vändningar. 

En aning Gentle Giant kan anas, och kanske lite mer än en aning PFM. Men för övrigt gör bandet en helt egen musik. 


Maneige. Cirkusmusik är den naturliga associationen när man hör Maineges fusion. Men dessa multiinstrumentalister har mer att erbjuda. Bandet har hållit på sedan 1972 och bytt medlemmar ett antal gånger. Sex studio- och fyra live-album finns.

Från Quebec förstås. Så här säger Hugues Chantraine på progarchieves:

I simply cannot recommend more highly a much forgotten band that would deserve a better fate….Please... pretty please (with sugar on it), look out for this band and I think almost no-one will regret it”.



Miriodor - är kanske det band som mest av alla renodlat en egen stil. En stil som de konsekvent exekverar. Musiken är komplicerad och intrikat. De beskriver den själva som "rock-oriented post-modern chamber music, with definite humorous overtones." 

Ambitionsnivån snarare förskräcker än imponerar. Musiken är njutbar, men i längden påfrestande eftersom den nästan enbart talar till hjärnan och endast sällan till hjärtat. Avnjutes lämpligen i små doser. Musiken är inte dansvänlig, för att uttrycka det milt. Bandet startade på 80-talet och de är fortfarande verksamma. Kommer från Quebeck.





Category:Canadian progressive rock groups - Wikipedia

T
he Sound of Prog Québec on Spotify