fredag 30 oktober 2009

Cat Food # 003

Muse har spelat på hovet och erhållit förvånansvärt dåliga recensioner. Dåligt skrivna alltså. Ingen av de jag läst ger någon bild av vad det var för slags upplevelse bandet förmedlade. Summariska och svepande omdömen blandas med torftiga tillmälen och innehållslösa fraser. Några citat ur högen: “uppblåst och uråldrig70-talsrock” “symfonirocksplanet” “musiken har till stora delar håvats upp från 70-talets konstrock” “allt var inte bättre förr” och “ett Queen på Placebo-steroider”. Jag länkar inte till någon av recensionerna eftersom det är bortkastad tid att läsa dem. Jo jag länkar till denna, som åtminstone bifogar en låtlista. Jag är benägen att hålla med dem som påstår att dagstidningarnas recensenter är på väg ut, och bloggarna på väg in.

x

Brittiska posten ger ut en serie frimärken med classic album covers:

Set of 10 Royal Mail stamps showing classic album covers.

“The stamp issue explores some of the most potent graphic images of modern times, many of which have provided a visual soundtrack to people’s lives”.

(Hmm, vad menas med visual soundtrack måntro?)

x

Norska Airbag tar Pink Floyds Arnold Lane in i tvåtusentalet. En i ordets rätta bemärkelse kongenial tolkning. Lyssna här.

x

progrockbritannia_ian Jethro Tull kommer till Sverige i April. Förra gången de var i Lisebergshallen var de klart se- och hörvärda. Ian Anderson har denna gång med sig Martin Barre, Doane Perry, John O'Hara och David Goodier.

17.4 Göteborg, Lisebergshallen
18.4 Stockholm, Annexet

Biljetterna kostar 495 kronor + serviceavgift -Ticnet.

x

Spanska Kotebel är årets bästa progressive - band och deras Ouroboros det bästa albumet. Bästa konserten var Three Friends på Musikhuset i Göteborg. Om du mot förmodan är av en annan åsikt kan du meddela den till Classic Rock presents Prog i deras årsbästa omröstning här.

Gäller följande kategorier: Bästa progressiva …- Band, -Album, -Female Vocalist, -Male Vocalist. -Guitarist, -Bassist, -Keyboard Player, -Drummer, Reissue, -Gig/Event, -New/Unsigned Band & Prog Icon 2009.

x

Vergrößern

Ett av de bästa prog-banden någonsin, tyska Eloy, firar 40-årsjubileum genom att i november släppa en ny platta betitlad Visionary. Låter lite småtrist i mina ögon men… allt kan kanske inte vara mästerverk.

x

Citatet ovan syftar på belgiska Univers Zero (denna bloggs gudfäder) som släpper nytt album – Clivages, i Januari. De låter som de brukar. Varken mer eller mindre. De delar med sig av några korta snuttar på hemsidan. Men de borde förstås följa med sin tid och streama hela plattan på myspace. Lyssna här & här.

x

Det kanske inte är allom bekant att det på sjuttiotalet i Sverige fanns talad progressive. Det var vad Kjell Alinge och Janne Forssell ägnade sig åt i programserien Hemma Hos… – Kulturfunk från de befriade områdena.

Ett program som sändes så sent att man knappt orkade upp till skolan dan därpå, och där sketcher varvads med bra och oftast udda musik. Det hade var kul om man även plockat med musiken i den box som nu släpps.

Läs mer här & lyssna här.

Den som vill veta vad Kjell Alinge ägnar sig åt nuförtiden kan lyssna på Eldorado.

Inga kommentarer: