tisdag 4 augusti 2009

Mellotronen på tapeten

Om det är något instrument som mer än något annat kännetecknar progressive, så är det förstås Mellotronen.

Instrumentet har en intressant historia, något som uppmärksammans både i en ny bok och i en aktuell dokumentär. I filmen Mellodrama – The Mellotron Documentary skildrar den amerikanska Dianna Dilworthjournalisten Dianna Dilworh Mellotronens historia från dess födelse i ett garage i Kalifornien på 50-talet, via dess liv och leverne på rockscenerna under 70-talet, till instrumentets, som hon uttrycker det, almost religious cult of followers in the 2000s. (Halleluja! - I´m one of ´em ).

Jag har inte sett filmen, den visas ännu så länge bara på festivaler världen över (det ryktas om ett dvd-släpp i slutet av året, och jag har tipsat Gbg, filmfestival om den). Dock finns en trailer ute på Youtube som bådar gott:

HÄR finns en podcast från www.echoes.org om filmen där Dilworht intervjuas.

Boken Mellotron: The Machine and the Musicians whoMellotron: The Machine and the Musicians that Revolutionised Rock Revolutionised Rock (2008), är på 600 hundra sidor och innehåller intervjuer med musiker som har använt instrumentet och delar med sig av sina erfarenheter av det. Det är inte mindre än 23 intervjuer med bland andra Roine Stolt från the Flower Kings. Och han borde ju veta vad han pratar om.

Jag har inte någon personlig erfarenhet av Mellotronen, mer än att jag ett otal gånger har besökt skivaffären med samma namn i Gamla Stan i Stockholm (finns för närvarande bara på nätet). Jag kan dock inte låta bli att när vi är inne på detta ämne presentera mina tio-bästa mellotronlåtar-lista. Den är utan rangordning. Jag länkar till dom som finns på Spotify.

King Crimson – In the Court of the Crimson King

Arthur Brown's Kingdom Come - Superficial Roadblocks

Tangerine Dream – Mysteroius Semblance in the Strand of Nightmares

The Flower Kings – Go West Judas

Steve Hackett: Shadow of the Hierophant

Van der Graaf Generator: A Plague of Lighthouse Keepers

The Beatles: Strawberry Fields Forever

Premiata Forneria Marconi – Appena un Po´

Genesis: - Watcher of the Skies

Spock´s Beard – The Ballet of Impact

Genesis: Silent Sorrow in Empty Boats

Om du inte fått nog av Mellotron vid det här laget så kan du besöka Planetmellotron.com, som helt ägnas åt instrumentet. Och HÄR finns en rolig demofilm för The Beast, som den har kallats, från tidigt sextiotal.

Inga kommentarer: