lördag 15 augusti 2009

Har rockvideon tagit vinylomslagens plats?

När cd-skivan ersatte vinylen försvann inte bara det varma och fylliga ljudet. Även de fina uppvikbara skivomslagen, (som till och med hade en alldeles särskild doft) förpassades till historien. Vi oldtimers som var med när det begav sig drömmer fortfarande våta drömmar om Roger Deans och Hipgnosis fantasifulla färgkaskader.

Och detta är inte konstigt. Titta bara på dessa två exempel, två ur högen:

On The ShoreTrees - On The Shore (vinyl front)
1971 CBS. Storm Thorgreson

Houses Of The HolyLed Zeppelin - Houses Of The Holy (vinyl front/back)
1973 Atlantic Records. Storm Thorgreson

Man kunde köpa en skiva bara för att den hade ett fräckt omslag, och först i efterhand konstatera om musiken var något att ha. Så var det för mig med Badgers One Live Badger. När jag såg den visste jag att jag var tvungen att köpa den. Om musiken var kass spelade ingen roll. Omslaget var så bra att det var värt pengarna. Det är fortfarande mitt favoritomslag. På ett skenbart enkelt sätt skapar Dean en stämning som säger mer än tusen ord. Den är inte lika svulstig och överarbetad som en del annat från samma period. Dessutom var musiken på den mycket bra! (Lyssna!)

Badger – One live Badger (vinyl front). 1973. Roger Dean.

Och jag är inte ensam. På Deans hemsida kommenterar Dr. Roberto Granulles från Argentina bilden med dessa ord:.

When I was young, at 15 I bought "Tales". Dean entered in my life. At nineteen,in one of my worst moments, Badger in front of my bed reminded me about the gift of life. Today at 42, in my PC, in the transparencies I show to my pupils in the university, in a link in my website, a poster ahead of my chair in my consulting-room, and of course in all the Yes Long Plays, CD &Videos, in my bookcase (the first editions of and magnetic Storm). The world of Roger Dean had entered to my life and is a very important. It´s real, beautifull and it´s filled with SOUL. Thanks sincerely. An argentinian old fan. Dr. Roberto Granulles.

Hemsidan är full av liknande kommentarer till Deans olika omslag och jag rekommenderar den varmt.

Vinylomslagen tillförde musiken ytterligare en dimension. Man kunde drömma sig bort till omslagsvärldarna, och bosätta sig där en stund. Något som blev extra effektfull när man lyssnade med lurar.

Ibland tänker jag med sorg på vad dagens ungdomar går miste om när skivomslagsbilderna inte finns kvar. Jag hade unnat dem den upplevelse av magi och skönhet som fanns i dem.

Skivomslagen försvann, och ingenting kom i deras ställe. Eller gjorde det?

Parallellt med cd-skivans inträde gjorde rockvideon entré. Den funkar inte på samma sätt, men när det gäller att skapa stämning och tillföra musiken en extra dimension är den minst lika kraftfull.

Vi får heller inte glömma att de målade omslagen vilar på en uråldrig tradition av bildberättande, medan berättandet i rörliga bilder bara har hundra år på nacken. Kombinationen musik – rörliga bilder, och särskillt rockvideon, är som uttrycksform ännu yngre. Vi befinner oss så att säga fortfarande i musikvideons barndom.

Det finns inte många exempel på att 70-talets vinylomslagsspråk överförts till video, men detta är ett av dem:

Några som utvecklat rockvideon till ett verkligt mästerskap är Los-Angelesgruppen Tool. Gruppens videor är konstverk som skulle platsa på vilket modernt galleri eller konstmuseum som helst. En Toolvideo förflyttar mig till platser jag inte visste fanns. Som jag inte ens trodde att nån kunde uppfinna. Lerfigurer och dockor rör sig i mörka tunnlar och laboratoriemiljöer och utför märkliga akter till den hypnotiskt suggestiva musiken. Gruppens har förstått musikvideons möjligheter och för mig blir de nästan mer betydelsefulla än deras musik. Jag ryser, häpnar och njuter.

Nu hör jag dig grymta att det här är ju makabra, hemska bilder. De är ju inte alls lika vackra och drömskaSe hela bilden och poetiska som Deans vinylomslag! Och jag kan förstås bara hålla med dig. Men vi lever inte på 70-talet längre. Vi lever inte ens på 1900-talet. Och vem vet vad King Crimson hade åstadkommit om rockvideon funnits när det begav sig? Vad får du t ex om du gör en rockvideo av omslaget till In The Court of the Crimson King? Förmodligen något som inte ligger så långt ifrån det Tool levererar.

Om du överlevde Toolvideon finns det mer HÄR

2 kommentarer:

Anonym sa...

Håller fullständigt med dig om skivomslagens magi. Hur många plattor har
man inte i samlingen där omslaget fällde avgörandet vilken som följde med
hem? Har en del ganska schyssta Hare Krishna plattor med Rasa med
fantastiska omslag. Färgranna som få. Spontant drar jag mig också till
minnes en Joe Walsh platta där han på framsidan är under ytan på en pool,
Planet P Project - Pink World, en framsida som fascinerade mig som
14-åring (även musiken), en Steve Hackett platta med en målad mystisk bild
som omslag. Dessa och många fler köptes enbart pga omslaget. Ibland levde
musiken upp till omslaget, andra gånger inte...

Cuby sa...

Du lyckades få med fyra favoritomslag av fyra möjliga. Tree "On the shore" ser mer ut som ett Keef-omslag med sitt IR-film-tagna foto. "Houses of the holy" är bara så snyggt som det kan bli. Och lagom mystiskt och förbjudet erotiskt. "One live badger" är just precis snyggaste Dean och "In the court of the Crimson King" ger fortfarande samma obehagliga känslor som när jag som barn såg den första gången i början av 70-talet.