fredag 10 juli 2009

Progressive rock - tidslinjer

images (1)Många menar att det som kallas progressive rock började med The Beatles Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band. Albumet innehåller flera av de element som skulle komma att känneteckna progrocken. Det är ett conceptalbum där låtarna flyter in i varandra. Det innehåller element från flera olika musikstilar ( Music-hall, indisk raga, västerländsk klassisk musik), det begränsas inte av den traditionella rocksättning bas, gittar, trummor, sång. Det visar prov på en experimentlusta, mod och en musikalisk fantasi utöver det vanliga.

Sgt Pepper pekade fram emot vad som komma skulle och var med all säkerhet en enorm inspirationskälla för snart sagt alla de band som blev tongivande inom progrocken under 70-talet.

På den utmärkta och illustrativa tidslinjen över progrock som finns i boken The Strawberry Bricks Guide To Progressive Rock kan man följa vad som hände efter Sgt Pepper. Där finns information om varje betydelsefullt progrock album som släpptes under 70-talet och om banden som skapade dem. Tidslinjen finns på nätet och du kan uppleva den HÄR.

sbbook

Vill man fördjupa sig ännu mer och fortsätta att bena upp vad progrock är, varifrån den kommer, vilka band som varit och är tongivande och hur stilen utvecklats är Jerry Luckys tidslinje från hans The progressive Rock Files mycket användbar. Klicka HÄR.

Musikalisk illustration under tiden ? UK står till tjänst HÄR.

1 kommentar:

Pär sa...

Mycket intressanta länkar. Tack för dem.