fredag 5 juni 2009


Var kan man se Obamas Kairotal i sin helhet? Jag vill känna historiens vingslag så nära huden som möjligt. Det pratas ju om talet som historiskt. Och det är klart att när en amerikansk president med mellannamnet Hussein talar direkt till arabvärlden då är det history in the making. Jag vill kunna ladda ned det talet och själv bestämma när jag skall se det. Jag skall inte behöva gå till någon tv-kanal som har rättigheterna till det och kanske behöva betala för att se det.

Det är bland annat därför kanaler som You Tube och The Pirate Bay skall finnas och få härja fritt och frodas. Nätet skall vara ett stort bibliotek där mänsklighetens samlade verksamhet, erfarenhet och kunskap i digital form skall finnas fritt tillgänglig. Allt mellan himmel och jord skall alltså få plats. Jag kanske inte bara vill se Obama, jag kanske vill se Nixons direktända tv-tal under Watergate-krisen ( I am not a crock ). Eller månlandningen eller Berlinmurens fall eller Beatles takspelning eller vad fan som helst…

Det är därför årets EU-val är det lättaste val jag stått inför. Självklart väljer jag Piratpartiet. Jag tror verkligen att vi är vid ett vägskäl där nätet antingen blir en plats där vi fritt delar med oss av erfarenheter, idéer, tankar, information,och kultur. Eller en plats där de stora film och musikdrakarna, och allehanda andra industriella konglomerat, saluför betaltjänster. Allt för att tjäna pengar.
Läs en utmärkt artikel om det hela här.


Inga kommentarer: