måndag 21 juli 2008

BRYGGE

Jag och Ester tog tåget till Brugge. Promenerade från stationen och började med att käka medhavd lunchmassäck på en bänk på Grote Markt (Stora torget) vid klocktornet. Det regnade och vi satt under ett paraply. Sedan klarnade det upp och vi tog en rundtur med buss. Jag hade Engelsk röst i lurarna och Ester Nederländsk. Vi fick veta att Brygge grundades av vikingar. Att namnet Brygge kommer från det gammalnordiska ordet för brygga. Och att Brygge en gång i tiden var världens största stad.

Vi klättrade de 357 trappsten upp till toppen på det enorma klocktornet som är från 1280. Väl där började de 47 klockorna slå. Ester blev skrämd och ville genast tillbaka ner på marken.

Vi flanerade en stund och tog sedan en kanalbåt under medeltida stenbroar. Staden kallas nordens Venedig pga de många kanalerna.

Brugge är en enorm stad. Jag har aldrig sett dess make. Venedig är storslaget, men ändå på ett helt annat sätt. Om Venedig är ett glas exklusivt och dyrt vitt vin så är Brygge en källarsval flaska mörkt och kryddstarkt öl.

Hann förstås bara uppleva en bråkdel. Vill tillbaka snarast för att insupa mer. Men kommer jag nånsin dit igen?

Bildspel Brygge här.

http://picasaweb.google.se/stigsson0/BILDSPELBRUGGE/photo#s5225937174840751410

Inga kommentarer: