torsdag 17 juli 2008

LOEVEN

Belgien består av Flandern i norr, där man talar nederländska, och Vallonien i söder där man talar franska. Huvudstaden Bryssel är tvåspråkig. Dessutom finns en mindre del där man talar tyska. När man stannar en person på gatan för att fråga om vägen kan man få svar på fyra språk, eftersom många talar engelska. Tidigare var Vallonien rikt och försörjde Flandern. Nu är det tvärtom. Många vill att landet delas upp i ett separat Vallonien och ett Flandern. Belgien saknar för närvarande regering och en splittring av landet diskuteras verkligen som en reell möjlighet.

(Läs mer : http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=804694, http://www.guardian.co.uk/world/2008/jul/17/2)

Landet är för övrigt mest känt för genmanipulerade monstertjurar, att man spelar dålig fotboll, pedofilskandaler och exklusiv choklad. Det sägs att chokladen är till för att locka till sig barnen, men det kanske bara är ett illasinnat rykte?

Och så Tintin förstås, det höll jag på att glömma.

http://www.tintin.com/index.html#home/une.swf&lang=uk/

Ilse är på konferens. Jag och Ester cyklar omkring. Vi har plockat äpplen i botaniska trädgården, besökt kyrkor och världsarv, käkat chokladglass och pommes frites... Vi leker att cyklarna är hästar. Hennes heter Renn ( från Vargbröder). Min heter Skuggfaxe. Att rida på varsinn cykel förvandlad till häst med sin dotter genom Flanderns medeltidsmiljöer, det är stort. Tro mig, bättre än så blir det inte.

Loeven är en universitetsstad nära Bryssel med ett unikt rådhus. Staden är hemvist för världens största bryggerigrupp Inbev. 1366 började bryggeriet "Den Horen" brygga öl i staden. På 1700-talet ägdes bryggeriet av en viss Sebastien Artois. År 1926 lanserade Artois-bryggeriet en öl bryggd på korn. Detta öl fick namnet "Stella".

Det andra bryggeriet i Leuven är det lilla hembryggeriet Domus. Domus är ett café, där ölet flyter in i glaset, via ett nät av rör, direkt från själva bryggeriet i samma byggnad.

Miljön i stan är ålderdomlig på ett positivt sätt, men märkligt dammig. Vi bor i ett flera hundra år gammalt hus med mängder av atmosfär.

Vädret kunde varit sämre. Det varken snöar eller haglar och sträcker man ut handen i luften framför sig kan man se den tydligt.

Inga kommentarer: