söndag 10 februari 2008

PUSHKAR

Pushkar ligger i Rajasthan, en ökenstat som gränsar till Pakistan. Kött, ägg, alkohol och att kyssas är förbjudet i Pushkar.

Guden Brahma tappade en lotusblomma här och att staden uppstod ur den. Här finns Indiens enda Brahma-tempel. Det är en pilgrimsort som hinduer vill besöka minst en gång i livet för att ta ett dopp i Pushkar Sarovar. Här finns 52 ghats, badplatser, som består av trappor som leder ned i vattnet. Och här finns 400 tempel.

Vårt hotell, Inn –Seventh Heaven, gör skäl för sitt namn. Det är ett hundraårigt familjeresidens som gjorts om till hotell. På taket finns en restaurant från vilken man har utsikt över staden och bergen runt om. Hotellet är så bra att vi nästan inte kommer ut på stan på dagarna. Maten är förträfflig, sofforna mjuka och ur högtalare strömmar ambient techno.

Turisterna är många och staden har anpassats efter dem. Här och där ser man turbankläda ormtjusare och män med träfioler som går omkring och bjuder på sin musik mot några rupies. På marknadsgatan säljer man turistanpassade prylar. Här finns växlingskontor, internetcaféer, pizzerior och annat som inte har sa mycket med det ursprungliga Indien att göra. Jag tror att kommersen är här är 80 % och den genuina traditionen på sin höjd 20 %. Jag vill nog påstå att staden är förstörd av turismen. Den är långt ifrån ointressant, här finns mycket att se och uppleva (och skall sanningen fram har även vi inhandlat turistanpassade grejor). Men som västerlänning i den här miljön blir man mest av allt någon som det går att tjäna pengar på.

Vi har varit på kamelsafari. Men kunde inte övernatta i öknen, vilket jag hade hoppats, pga att det är för kallt.

Inga kommentarer: