tisdag 1 april 2014

Ny programvara gör låtarna längre

image

En ny typ av programvara utvecklad av ett det svenska företaget Extended Songs, gör det möjligt att omforma musik så att det låter som att nya delar lagts till den redan befintliga.

– All digital musik är ju kodad, säger Sören Norhage på Extended Songs, och det är genom att låta vår programvara läsa av koden, registrera dess karaktär och imitera den som vi kan vi skapa och lägga till musiksekvenser i exakt samma stil som den som finns där från början. Instrumentala solon kan bli längre utan några större problem, men även rytmiska sekvenser och sångpartier kan förlängas.

- Enklare rocklåtar saknar den variation som gör en utvidgning möjlig, och därför har vi hittills bara testat programvaran på så kallad progressiv rockmusik från 70-talet. Det är den mest dynamiska och sofistikerade musikstil som finns.

- När våra testlyssnare fick höra vår tvåtimmarsversion av Genesis Suppers Ready var alla övertygade om att originalmedlemmarna återförenats och spelat in nytt material. Samma grupps The Lamb Lies Down on Broadway part II väckte samma reaktioner.

- För närvarande bearbetar vi ett annat klassiskt progrock-album, Yes Tales From Topographic Oceans. Bandmedlemmarna var själva aldrig riktigt nöjda med den plattan. Nu har vi förlängt de två starkaste låtarna på albumet The Revealing Science of God och Ritual, och tror att vi kommit fram till en version som låter som det Yes egentligen var ute efter.

Nästa steg är att koppla musiken till ett grafikprogram så att det ser ut som att banden framför de förlängda låtarna live. Det kan göras enligt samma tekniska princip. Man utgår från befintliga live-filmer och utvidgar dem genom att imitera och omforma den digitala koden.

Hittills har vi alltså bara jobbat med progressiv sjuttiotals-rock, men inget hindrar att vi framöver gör samma sak med tex klassiska symfonier och operaverk.

Extended Songs förhandlar för närvarande med olika skivbolag om att få mixa ihop olika artisters musik.

- Vi är mitt uppe i arbetet med att göra verklighet av supergruppen HELP, säger Sören Norhage. Emerson, Lake & Palmer ville i ett tidigt skede få med Jimmi Hendrix på gitarr. Man tänkte kalla samarbetet HELP. Men av olika skäl blev detta aldrig verklighet.

- Om vi bara får grönt ljus från Universal Music så kommer denna supergrupp nu efter drygt 40 år att se dagens ljus. Vi hoppas kunna släppa en fet cd och dvd-box med HELP lagom till julhandeln.

Vi har redan laborerat lite med materialet i studion. Att höra Hendrix sjunga Benny the Bouncer är verkligen en fröjd för örat.

1 kommentar:

Björn sa...

För bra för att vara sant :-)

1 April.