onsdag 19 mars 2014

Spotify vs Google Play Music – en snabbtest

image

Så har då Google lanserat sin musiktjänst Google Play Music i Sverige. Jag har hört folk som efter att de testat säga att de omedelbart tänker avsluta sin Spotify-prenumeration och gå över till GPM.

Jag har i dag gjort en hastig jämförelse och kommit fram till följande: 

image

När det gäller det estetiska så har Google som vanligt misslyckats. Utseendet  är om inte motbjudande så i alla fall förfärligt tråkigt. Men det är ju Spotifys också. Det som är bra med GPM är man kan få upp större bilder av albumkonvoluten. Man kan se dem i helskärmsläge, men då flyter de av någon obegriplig anledning runt hela tiden. Vilket är irriterande.

GPM har samma funktioner om Spotify när det tex gäller att länka till musiken eller bädda in spellistor. Däremot har jag inte hittat hur man fixar off-line spellistor på GPM. Om man måste vara on-line för att tjänsten skall fungera är det förstås en avsevärd nackdel.

När det gäller urvalet kan jag säga att det jag saknat allra mest på Spotify är Cuneiforms katalog. Den finns på GPM, och det är för mig personligen skäl nog att börja betala månadskostnaden på 79:- . (Första månaden är gratis). Klicka här för att se deras utgivning.

Dessutom hittar jag Genesis The Lamb Lies Down on Broadway på GPM. Saknas på Spotify.

Samma sak med Peter Gabriels produktion (vilket fick mig att omedelbart återuppta bekantskapen med Passion: Music for The Last Temptation of Christ) .

Det mästerliga Canterbury-bandet National Health har bara ett album på Spotify, medan ett flertal (om än inte hela produktionen) återfinns på GPM. Här är länken till deras Playtime.

När jag söker slumpvis på några Zeuhl / RIO-album av det obskyrare slaget hittar jag flera på GPM som saknas på Spotify. Bondage Fruit och U Totem är två exempel. För att inte tala om Univers Zero, som finns på GPM men inte på Spotify.

En sak jag lagt märke till är att Spotify förefaller stabilare i uppspelningen. Mer än en gång när jag håller på med sökningar på nätet händer det att GPM stannar upp ett ögonblick. Det råkar jag sällan ut för med Spotify. 

Jag har inte hunnit med att jämföra ljudet på stor anläggning utan under dagen bara lyssnat i mediokra lurar. I dem hördes dock ingen skillnad mellan ljudkvalitén hos de båda tjänsterna.

Om artisternas ersättning är densamma på båda tjänsterna vet jag inte.

Slutsats : första ronden klart till Google Play Music. Lutar åt att jag kommer att använda båda tjänsterna parallellt ett tag framöver.

Här kan du läsa en lite mer grundlig jämförelse, där flera av de övriga funktioner som GPM har beskrivs: Why Google Play Music All Access beats Spotify hands down

4 kommentarer:

Anonym sa...

En vacker dag när artisterna och upphovsmännen får betalt mer än i ångströmenheter och när de strömmade tjänsterna har studiokvalitet finns det skäl att använda dem - att göra det idag går inte att försvara om man är intresserad av musik över huvud taget. De som står bakom Spotify är ju inte intresserade av musik.

Anonym sa...

Suck... Trodde inte såna fossiler som du fanns kvar.
Den otroligt pyttelilla minoriteten som lyssnar på musik ur anläggning som utnyttjar "studiokvalitet" kan ju sitta där och smeka sina cd fodral medan vi andra upptäcker ny musik med några knapptryck, har all musik med sig vart man än går mm. Mm.

Anonym sa...

Suck. Men gå du runt och poppa med dina hörlurar. Musik är känsla o själ, för människor som verkligen vill lyssna och känna musiken. Du är troligtvis från Mp3 generationen som har noll koll på vad musik återgivning innebär.
Cd-fodral? Hahahahaha ja jo den tiden den sorgen.

Anonym sa...

Fossil tycks vara en passande beskrivning.
Attityden "Jag har en åsikt och oliktänkande är oförsvarbart" är lagom bakåtsträvande - oftast tillhörande såna som inte kan hantera förändring.

Passion för musik? Grattis!
Gaggig gubbe? Gnäll för dom andra på hemmet.

Artister och upphovsmän betalda i ångströmenheter? Madonna drog in runt 750 miljoner förra året. Kanske inte faller fossilen i smaken, men hur många ångströmsenheter har han själv bidragit med i form av vinyler på sistone?