fredag 27 juli 2012

The Flower Kings – Banks of Eden (2012)

TFK

Magi. Det är det vi vill ha. Musikerna skall vara trollkarlar som med sina spön får oss att häpna, förvånas och kippa efter andan.

Efter ett fem år långt uppehåll är ärkemagikern Roine Stolt tillbaka med de andra trollkarlarna i The Flower Kings.

Banks of Eden består i den enklaste utgåvan, som är den jag lyssnat på, av fem låtar. Roine Stolt ligger ensam bakom text och musik på tre av dem. Avslutande Rising The Imperial är Jonas Reingolds verk och For the Love Of Gold är skriven tillsammans med Thomas Bodin.

Albumet börjar med den 26 minuter långa Numbers. Det är albumets starkaste låt och innehåller ett antal melodislingor och hooks som sätter sig som hitliste-refränger.

Man känner igen alla de välbekanta blomsterkungs-ingredienserna på Banks Of Eden. Så när som på nye trummisen Feliz Lehrmann är musikerna också gamla bekantingar. Rubriken för albumet är således mer av samma. Bandet har renodlat sitt sound. Man tycks ha försökt hålla sig till det man gör bäst. Känslosam, melodiös, lekfull och gladlynt lycko-prog (lyssna tex på Tomas Bodins syntsolo på For The Love of Gold så förstår ni vad jag menar). På några av de tidigare albumen, framför allt på de sista före uppehållet, slirade man lite hit och dit och tycktes inte veta riktigt vad det var man ville.

Samtidigt är albumet lite mörkare i nyansen än vad vi vant oss vid. Texterna är dystrare och tyngda av allvar.

På Banks Of Eden finns tydlighet, precision och ryggrad. Produktionen är solid och snygg och andas stort självförtroende. Alla delar fungerar perfekt. Även sången. Ytterligare en välmöblerad våning har lagts till det redan imponerande Flower Kings-bygget.

Renodlingen av soundet är dock på både gott och ont. Den bär på alla sätt det goda TFK- märket, men innebär samtidigt en viss brist på variation. Vart har den sopransaxofon som förr då och då dök upp på The Flower Kings plattor tagit vägen? En tenorsaxofon på Banks Of Eden hade varit ännu bättre.

Kanske anar jag också en viss trötthet, en brist på nyfikenhet och upptäckarglädje. Efter den långa raden av album är man så rutinerade att man kan göra det man gör med ena handen bakbunden.

För att fortsätta magi-liknelsen skulle man kunna säga att den som nöjer sig med att trollkarlen plockar upp en vit kanin ur hatten inte kommer att bli besviken på Banks Of Eden. Men den som hellre vill se rådjur, grävlingar, illrar, rävar, igelkottar, ugglor eller bävrar skutta fram ur mössan får söka sig till en annan cirkus.

Banks Of Eden Medley:

 

Info:

THE FLOWER KINGS – "Banks Of Eden"

  1. Numbers - 25:20
  2. For The Love Of Gold - 7:30
  3. Pandemonium - 6:05
  4. For Those About To Drown - 6:50
  5. Rising The Imperial - 7:40
BONUS CD (LTD digipak )
  1. Fireghosts (Bonus Track) - 5:50
  2. Going Up (Bonus Track) - 5:10
  3. Illuminati (Bonus Track) - 6:20
  4. Lo Lines (Bonus Track) - 4:40

Extra Material:
VIDEO Interview with the band in the studio - 20 min.
The album will also be available as a double gatefold orange vinyl - inlimited edition with stunning artwork by Silas Toball. The album opener is a 26 minute centrepiece that displays a few new harder, darker and more angular sides of the band.

===

Skribenterna på progarchieves.com öser beröm över BOE. Flertalet ger den full pott:

“… this is modern prog at its finest. The Flower Kings are not kings by name alone.”

“ I am mesmerized with their sound and stunned with the quality of musicianship offered up on this set.”

“What a fantastic return from the Kings of Prog.”

Läs mer.

Köp Banks Of Eden

tfk tour

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ser fram emot den - och nya Kaipa och nya Beartfish. Under tiden hyllar jag senaste skivan med Future Kings Of England i Nya upplagan (kommer ny efter årsskiftet), El Doom & The Born Electrics debut, Black Space Riders andra och Albins debut-ep som kunde varit en reinkarnerad Bo Hansson!

Jan-Erik

Universum Noll sa...

En reinkarnerad Bo Hansson!? Det ser jag fram emot! / Patrik

Anonym sa...

Lyssna (och köp!) på psychicmalmoe.bandcamp.com

Jan-Erik

JET sa...

" melodislingor och hooks som sätter sig som hitliste-refränger."

Precis. Det är väldigt synd att de aldrig kan komma ifrån det där.