lördag 28 juli 2012

Barock Project – Coffe In Neuköln (2012)

cover_16509542012_r

Ah, va snyggt! Melodiöst och fingertoppskänsligt arrangerat med bra sång (Luca Bancaldi) och mästerligt piano- hammondorgel - och synt-spel (Luca Zabbini).

Påminner i viss mån om Supertramp, amerikanska Ambrosia och kanske rentav här och där om Queen, men samtidigt med en tydlig egen identitet. Kanske lite för smörigt på några ställen, men inte tillräckligt störande för att dra ned det positiva helhetsintrycket.

Bandet är från Italien och Coffe In Neuköln är tredje plattan (Misteriosevoci kom 2007, Rebus 2009). Den egna programförklaring lyder: "To spread the finest and perfect structure of classic music (Mainly baroque music) with a rock style, and a little bit of jazz harmony, all supported by a pop song structure".

Vi får oss till livs två episka + tiominutare, Fool’s Epilogue och The Lives Of Others. Och för övrigt en rad slipade pärlor, som rör sig från folkmusik  i inledande Back To You, över högmässo-pastisch i Kyrie, till opera i Fools Epilogue. Varierande och underhållande hela vägen.

Man kan alltid invända att den här typen av musik är lite för slipad och välproducerad. Att den saknar spontanitet och själ. Att den är för ren och prydlig och väluppfostrad. Men på Coffe In Neuköln tycker jag inte att detta stör. Den besjälade sången och entusiasmen i själva ansatsen tillför tillräckligt mycket äkta nerv för att hålla projektet levande.

Missa inte den läckra tvärflöjten på Streets of Berlin. Thijs van Leer hade inte gjort bättre.

Bandets hemsida.

Köp från Musea.

Uppdatering 20.55. Det fanns för rätt länge sen en grupp vid namn Cafe Jacques's  vars musik också är en bra referenspunkt här. Finns på Spotify.

Inga kommentarer: