onsdag 4 april 2012

Tre pärlor från 70-talsikoner - del 3: Kate Bush ”50 Words For Snow”

Karl-Göran Karlsson:

hämta (12)Efter att ha hållit sig borta från scenen i många år släppte Kate Bush denna härliga platta under förra året. Jag har alltid gillat hennes plattor och som ni redan märkt uppskattade jag väldigt mycket den duett hon gjorde med Peter Gabriel i låten ”Don’t give up” på en av Peters tidiga plattor. Kate har en otroligt fascinerande röst. Men ännu mer fascinerande är hennes kapacitet bakom pianot. På flertalet låtar på denna platta är det hon själv som ackompanjerar. Stilen är lugn och stämningsfull, närmast lite jazzig. Plattan inleds med en alldeles underbar låt, ”Snowflake”. Det finns ingen speciell melodi utan låten byggs upp av ett antal mer eller mindre fristående strofer som upprepas, liksom kompet på piano. Så enkelt men ändå så genialiskt. Man riktigt känner sig som snöflingan som glider ner svängande fram och tillbaka genom molnen. Meditativ och avslappnande musik för den som attraheras av det.

Även följande två låtar följer ungefär samma mönster liksom slutlåten ”Among angels”. D v s, sång till ackompanjemang av enbart piano och lite orkesterljud. Inga trummor eller elgitarrer. Men på mitten av plattan kommer några undantag. Man måste nämna titellåten som alltså räknar upp 50 olika beteckningar på snö till ett rätt svängigt lite halvjazzigt arrangemang.

Till slut måste man också nämna den mäktiga kärleksballad som ges i ”Snowed In at Wheeler Street”. Här sjunger Kate en känslig duett med självaste Elton John! Och det låter mycket bra och övertygande. Det är inte första gången Kate sjunger kärleksballader. Ni minns väl genombrottet i låten ”Wuthering Heights” som illustrerade kärleksaffären mellan Cathy och Heathcliff. Den här låten är faktiskt minst lika häftig, om inte rent av sjungen med ännu större nerv och känsla.

Återigen, missa inte denna underbara platta från förra året från denna kreativa sångerska och pianist.

Inga kommentarer: