söndag 1 april 2012

Spotify startar Progify

Progify

Spotifys grundare Daniel Ek meddelar i ett pressutskick i dag första april att 250px-Cropped_image_of_Daniel_Ekmusiktjänsten inom kort lanserar en fristående gratistjänst kallad Progify, som enbart kommer att fokusera på progressiv rock och närliggande genrer. Finansieringen skall bygga på frivilliga bidrag från användarna.

Daniel, som själv är ett stort fan av Van der Graaf Generator förklarar:

- Många som växte upp med den här musiken är i dag medelålders och ganska välbärgade. En del är faktiskt rika som troll och mer än villiga att frivilligt stödja sina favorit-artister med ganska stora summor. På det sättet får vi in mer pengar än genom månadsavgifter och reklam. Med tanke på den hängivenhet och lojalitet som finns bland folk som uppskattar progrock så kommer detta att bli en succé.

Spotify har inlett ett samarbete med siten progarchives.com och i ett första steg kommer all musik som listas där att finnas tillgänglig på Progify.

Nästa steg blir att i samarbete med youtube tillgängliggöra konsertfilmer och liveupptagningar i HD-kvalitet och med 5.1 ljud. Även det utbudet skall bygga på donationer och frivilliga bidrag.

Robert Fripp, som är känd för sitt notoriska bekämpande av gratistjänster där King Crimsons musik finns med är försiktigt positiv. Fripp skriver på sin blogg:

- Även vi gamlingar måste hitta nya kanaler i den digitala eran. Sjuttiotalet kommer ju aldrig tillbaka, hur gärna vi än vill. Jag stödjer idén med Progify och kommer att sponsra projektet. Som en inledning tänker jag samla ett King Crimson all star team och spela in en uppföljare till Red. Arbetsnamnet på detta trippel-album med dvd och vinyldel är ”Blue” och kommer att innehålla en drygt timslång Larks Tounges In Aspic part XXXIV.

Fripp fortsätter: Steven Wilson höll upp ett krucifix framför mig när jag förde idén på tal, men jag tror nog han är övertalningsbar, annars får han inte mixa Blue.

Fredrik Reinfeldt, som har en välkänd kärlek till Pink Floyds musik säger i en kommentar: images (7)

- Jag fick ett tips om att det finns fler grupper som gjort musik i samma stil som Pink Floyd. Det finns tex en grupp som heter Yes. Det var deras mästerverk Owner Of A Lonely Heart som fick mig att våga ta steget och lämna Filippa.

- Jag kommer att se till att både allmänna arvsfonden och fjärde AP-fondens pengar används till att finansiera Progify.

Superentreprenören, filantropen och riskkapitalisten Niklas Zennström är också med på tåget. Från scenen på webbkonferensen Sim nyligen förklarade han:

- Om Progify kan hjälpa till att sprida min favoritgrupp Gentle Giants musik till fler människor, gärna i den yngre generationen, är jag fullt beredd att satsa en av de miljarder jag tjänade när jag sålde Skype.

Progify kommer att bli en i raden av svenska internet-innovationer. Övriga exempel är Videoplaza, Izettle, Spotify, Wrapp, Klarna och Berlinbaserade Soundcloud.

 

1 kommentar:

Anonym sa...

haha, gick på det stenhårt fram till Fredrik & Filippa Reinfeldt och Yes:s Owner Of A Lonely Heart.

/Patrik