söndag 6 november 2011

Fars dag-tips till Sveriges barn och ungdomar

mllfd116_117061890

Hej du! Ligger du sömnlös och grubblar på vad du skall ge din pappa på fars dag? I så fall kommer här några tips.

Nästan alla pappor gillar det som kallas symfonisk, experimentell, avant-garde och progressiv artrock. Det är mycket troligt att även din pappa gillar sån musik. Och gör han mot förmodan inte det så behöver han lära sig att tycka om det. Därför bör du ge honom någon eller några av de presenter jag föreslår nedan.

Abbey_Beatles450Du kanske har hört talas om en grupp som hette Beatles? Fyra killar från Liverpool i England som på 1960-talet skrev jättebra låtar, spelade in skivor och blev världsberömda? Den musik tipsen handlar om är liksom en fortsättning och vidareutveckling av musiken som de gjorde.

Det är troligt att din pappa gillar Beatles musik. Och då kan du säga till honom att din present innehåller musik som liknar deras. Och som ibland rentav är bättre.

När du visat honom att den här musiken finns kommer han att bli jätteglad och tycka ännu mer om dig. Du kanske till och med får lov att att äta godis på fler veckodagar än lördagar. Fast i gengäld är risken stor att han börjar rynka på näsan när du spelar Lady Gaga, Rihanna och Erik Saade. Han kanske försöker övertyga dig om att det han gillar är mycket bättre och vill få dig att lyssna på det i stället. I så fall måste du göra det. Tänk på att han är vuxen och vet mer än du om vad som är bra musik.

Du kommer att få lära dig att ha tålamod. En av de låtar jag tipsar om, Transatlantics The Whirlwind, är en timma och tjugo minuter lång. Men var lugn, det finns en del låtar under tjugo minuter. 

Om din pappa mest annars lyssnar på punk, jazz, folk, techno, världsmusik eller klassiskt spelar ingen roll. Den här musiken har allt man kan önska sig. Man kan säga att den är den allra mest spännande typen av musik, för den rymmer alla andra musikstilar... nåja, kanske inte punk, det är sant, men det mesta annat kan man hitta. Och därför är den progressiva rocken världens bästa musik.

Du skall också veta att nästan alla som gillar progressiv rock känner varandra. De är som en enda stor familj. En sekt säger en del, men de är bara avundsjuka på den goa stämning som råder i leden. Så om du får farsgubben att börja gilla det här så kommer det inte bara att ge honom nya musikaliska erfarenheter. Han kommer också att få massor med nya vänner. Om inte annat så på Facebook.

Här är listan:

crp_p1

En årsprenumeration på tidningen Classic Rock Presents Prog. Den är på engelska och handlar uteslutande om den här musiken. Kommer varannan månad med en fri cd - länk.

11536872

En helt ny dubbel cd-samling med den bästa klassiska och nya progressiva rocken – länk.

En biljett till konserten Sweden Prog-Fest 2011 i Stockholm den 26 november. Här får din pappa inte bara uppleva en rad fina band. Han får också chansen att lära känna likasinnade. Det kommer att dyka upp folk från hela Europa som gillar den här sortens musik. I alla fall hoppas arrangörerna på det. Köp en biljett här.

tfkkaputtdvd

Tour Kaputt. 2.5 timmars dvd med The Flower Kings. Sveriges bästa nu levande progrockgrupp (som just nu vilar sig) – länk.

ta-more-never

Transatlantic - More Never is Enough. 3 cd + 2 dvd  med den progressiva rockens verkliga supergrupp. Live från 2010 – länk.

PS. Tänk också på att det som kallas Fars Dag bara är ett kommersiellt jippo. För när allt kommer omkring skall ju alla dagar vara pappsens. Eller hur? DS.

1 kommentar:

John Eje Thelin sa...

Fast att The Whirlwind skulle vara en enda låt är ju nys av värsta slag. Det är en massa habila poprocklåtar som limmats ihop i en följd.