söndag 3 april 2011

Progressiv rock i P4 Musik.

Radions P4 levererar en serie om tre entimmesprogram om progrock  - Storverk - Progressiv rock och symfonisk pop med Maths Broborg.

Första delen heter Spökstråkar och stora ambitioner och kan avlyssnas här ovan.

Så här presenteras programmet:

Första delen av Storverk söker bl a upp ursprunget till den symfoniska popen och progressiva rocken, till den tid och plats när psykedelisk pop och ren rock började mixas med klassiska element och började expandera på både bredden och längden. Musik med bl a Yes, Procol Harum, The Moody Blues, Genesis och Spock's Beard.

Läs mer.

Läs vad Dagens Nyheter skriver om programmet här. 

Det här är förstås ett mycket lovvärt initiativ, även om det verkar bli en sorts grundkurs – Den progressiva rockens ABC, typ – och således inte så mycket att bita i för den här bloggens regelbundna följare.

Låt oss inte glömma att den progressiva rockens storhetstid inte var på sjuttiotalet - utan pågår just nu. Det görs mer och bättre progrock i dag än det gjordes då. Jag hoppas vid gud att man klarar av att belysa genren som den ser ut i dag. Och inte glömmer bort de svenska banden, som ju är många och enastående bra.

De nya albumen från Beardfish och Paatos, som du hittar lyssninsgslänkar till i högermarginalen, är bara de två senaste exemplen på detta.

1599241_188_231

Mats B.

Inga kommentarer: