onsdag 1 december 2010

Mad Santa - Spotify spellista december.

image

Maken till bångstyrig spellista har jag nog aldrig varit med om att kompilera (den nås här och i högermarginalen). Den drog åt så många olika håll att den flera gånger var nära att dela sig i två. Ett tag såg det rentav ut som att den skulle bli tre. Tills den tog sig samman och trots allt formade sig till en enda lista, med en mix av progressiv metall, jazz och avant-garderock.

Först går vi till järnaffären och plockar ned tio låtar ur progmetall hyllan.

Nytt och intressant från Aeon Zen, som är 21-årige multi-instrumentalisten Rich Hinks från Cambridge UK, med gästartister. Det märkliga med hans album The Face of the Unknown är att alla låtar inleds kusligt suggestivt och bra, och hade de som helhet hållit den nivån hade detta varit mästerligt. Men det gör de bara nästan. Pianointrot i titellåten som är med på listan är i alla fall i en klass för sig.

Det finns en hel del andra godbitar att sätta öronen i i listans inledande metalldel. En särskild spotlight till exempel på Storm med bandet Fughu, som är från Buenos Aires i Argentina. Har agerat förband åt självaste Dream Theater när de spelat där.

Fughu_-_Absence_cover

Från ungraren Korai Öröms Copyright People ändra listan karaktär och blir betydligt snällare. Allmänheten varnas för vissa inslag av jazz i denna del. 

Nik Baertsch, en kompositör och pianist från Zurich, vars grupp Ronin kalls en zen-funk kvintett, bidrar med en låt från albumet Llyria. Som enligt min kristallkula kommer att rankas som en av årets bästa jazzplattor.

Varning utfärdas även för Pray For Rain  från Massive Attacks Heligoland. Biter sig fast och vägrar släppa taget.

image

Lalle Larsson är väl bara nästan jazz, men han får ändå vara med. Låten heter Otherwordly och kommer från nya albumet Infinity of Worlds.

Från Qube och framåt blir det andra bullar av. Och jag snackar inte om lussekatter.

Låtar med titlarna On The Road To Hell, At The Brink Of Madness, Oddball In the Corner Pocket och Spirits of The Dead visar klart och tydligt var listans avslutande del befinner sig.

Lyssna inte där utan att hålla någon vuxen hårt i handen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stöd artisterna genom att köpa deras musik hos:

image6 image16 image30

Inga kommentarer: