onsdag 29 december 2010

CD: Djam Karet – The Heavy Soul Sessions (2010)

image

Av alla osannolika överstepräster i det progressiva rocktemplet så är Djam Karet ändå några av de mest osannolika. Fem herrar från Topanga, Kalifornien som tagit sitt namn från det indonesiska uttrycket för elastisk tid och sedan starten 1984 åstadkommit arton säregna album.

Egentligen gör de inte särskilt svårtillgänglig musik, men på något märkligt sätt är den ändå så udda att man hela tiden måste anstränga sig för att förstå hur den fungerar och vad det egentligen är dessa musiker håller på med.

Antingen man vill det eller inte dras man in i ett kraftfält där allt rör sig och låter på ett både välbekant och totalt obegripligt sätt. Som en skicklig hypnotisör lyckas bandet med små subtila medel trolla bort alla kända riktningar och väderstreck.

Musiken är instrumental och tycks i långa stycken vara fritt improviserad. Djam Karet tillämpar metoden less is more fullt ut. Energin är så tillbakahållen att man befarar att övertrycksånga när som helt skall börja pysa ut ur stereon.

Man får som bloggare hålla i sig för att inte börja använda slitna fraser som hypnotiskt, magiskt, säreget och kultband…  

Bandet förklarar att  The Heavy Soul Sessions är inspelad “live” i studion utan pålägg eller computer manipulation. Det händer att band försöker sig på detta för att förhöja närvarokänslan i musiken, utan att lyckas. Djam Karet lyckas. Man driver upp en mycket kännbar nerv.

Avslutande mellotronmättade och tio minuter långa The Gypsy And The Hegemon är vacker som en dansande älva på en sommaräng tidigt en morgon i juli.

Om jag skall försöka mig på en (möjligen alltför krystad) liknelse så blir den att den här musiken är som ett oförmodat möte mellan Hawkwind och Greatful Dead.

Jag tror att det är precis så här personlig och intressant musik som alla som håller på med progressiv rock innerst inne vill åstadkomma.

Känns nästan lite pinsamt att hela tiden utnämna årets bästa album. Men här är det igen.

Läs även en recension på progarcieves.

image_thumb4

1. Hungry Ghost (8.32)
2. The Red Threaded Hungry Ghost (12.41)
3. Consider Figure THree (9.44)
4. The Packing House (12.54)
5. Dedicated To K.C. (9.41)
6. The Gypsy And The Hegemomn (10.54)

Personnel

Gayle Ellett - Organ, Analog Synth, Mellotron & Digital Synths
Mike Henderson - Electric Guitar, E-Boow & Effects
Aaron Kenyon - Electric 5-String Bass & Effects
Michael Murray - Electric Guitars, E-Bow & Effects
Chuck Oken, Jr. - Drums & Altered Voices

Lyssna här:

Hungry Ghost (Edit)
The Red Threaded Sexy Beast (Edit #1)
The Red Threaded Sexy Beast (Edit #2)
Consider Figure 3 (Edit)
The Packing House (Edit)
Dedicated to K.C. (Edit)
The Gypsy & The Hegemon (Edit #1)
The Gypsy & The Hegemon (Edit #2)

Diskografi:

  • No Commercial Potential - 1985
  • The Ritual Continues - 1987
  • Kafka's Breakfast - 1988
  • Reflections From The Firepool - 1989
  • Suspension & Displacement - 1991
  • Burning The Hard City - 1991
  • The Ritual Continues - 1993
  • Collaborator - 1994
  • The Devouring - 1997
  • Still No Commercial Potential - 1998
  • Live At Orion - 1999
  • Ascension - 2001
  • New Dark Age - 2001
  • A Night for Baku - 2003
  • Live At NEARfest 2001 - 2004
  • Recollection Harvest - 2005
  • The Heavy Soul Sessions - 20

Bandets hemida

Inga kommentarer: