söndag 24 oktober 2010

DVD Recension: Romantic Warriors – A Progressive Music Saga (2010).

image "Romantic Warriors – A Progressive Music SagaDirected and produced by Adele Schmidt and José Zegarra Holder

“There are maybe thousands of really, really good progressive rock bands out there. There is a huge undercurrent of great music going on today. There’s never been a better time for music than right now”.

Orden kommer från Mike Potter. Han yttrar dem i inledningen till Romantic Warriors - A Progressive Music Saga, en 95 minuter lång dokumentärfilm om den moderna progressiva rockscenen.

Mike Potter driver Orion Sound Studios i Baltimore, en mötesplats för progrockband från hela världen. Filmen tar sin utgångspunkt i Orion Sound Studios konserter och kretsar för övrigt framförallt kring festivalerna på USA,s östkust - NEARfest (North East Art Rock Festival), ROSFEST (Rites of Spring) både i Pennsylvania och ProgDay i North Carolina.

Vi får se liveklipp och intervjuer med Cheer-Accident, DFA, Cabezas De Cera, Oblivion Sun, La Maschera Di Cera, Karmakanic (Roine Stolt), Qui, Deluge Grander, Phideux, Gentle Giant  (Gary Green) och Rob Martino.

Dessutom figurerar arrangörer, skivbolagsfolk och förstås publik och fans.

Tyngdpunkten ligger på den mer experimentella och utforskande progrocken. Nästan alla band som visas upp har ett eller flera blåsinstrument eller andra akustiska instrument i sättningen. Även om musiken som presenter as är mycket bra så är den inte särskilt lättillgänglig. Det krävs nog ett musikintresse utöver det vanliga för att man skall få upp öronen för progrocken med hjälp av den här filmen.

Ett av filmmakarnas syften är just att sprida kunskap om den progressiva rocken och få fler att uppskatta den. Man säger sig vilja fånga “passionen och drivkraften bakom dagens progressiva rock. Musiken, fansen och det ekosystem som stöder den”. Man frågar vilka utmaningar den progressiva rocken idag står inför. Vad som håller den vid liv och varför den är viktig. Filmen framställer den progressiva rockens artister, arrangörer och publik som en global undergroundrörelse, och man gör detta så bra att jag drabbas av en pockande lust att åka till varenda festival där denna spännande musik framförs.

Tidigt i filmen finns en kort sammanfattande historik där man visar progrockens historia från 1966 till 2010. Trots att den bara är ett par minuter lång lyckas man räkna upp alla betydande grupper, album, länder och årtal.

För övrigt är filmens styrka att den nästan inte alls tittar bakåt. Man berättar om och lyfter fram de grupper som är verksamma i dag. Några liveklipp på Gentle Giant från 1975 finns med. Men mer 70-tal än så blir det inte.

BBC dokumentären Prog Rock Britannia, som kom för något år sedan, gjorde motsatsen. Den filmen behandlade progrocken som ett avslutat kapitel. Något som hörde 70-talet till och som efter punkens inträde 1977 för alltid är borta.

De här båda dokumentärerna kompletterar därför varandra. En matinéföreställning med Progrock Britannia och Romatic Warriors  skulle ge en ganska heltäckande bild av varifrån progrocken kommer och vad den är i dag.

(Rent musikaliskt skulle några bitar dock fattas. Det är en avgrund mellan de grupper och den musik denna film berättar om och t ex progmetallen - med eller utan growl. Eller för den delen neo-prog med grupper som t ex Marillion).

imageRomantic Warriors är gjord av Adele Schmidt, en prisbelönt dokumentärfilmare som under de senaste 15 åren har producerat ett flertal omfattande dokumentärer. Och José Zegarra Holder, en progrock fan och bloggare (Autopoietican). Tillsammans driver man Progdocs.com.

Romantic Warriors är första filmen i det som är tänkt att bli en serie dokumentärer om progressiv musik. I nästa projekt vill man berätta om R.I.O. (Rock In Opposition), en rörelse som uppstod i slutet av 1970-talet och bestod av en handfull progressiva rockgrupper (bland andra svenska Samla Mammas Manna) som ansåg sig vara i opposition mot musikindustrin.

Filmens höjdpunkter är för mig att höra Roine Stolt tala om sina musikaliska erfarenheter, att se och höra Lalle Larssons överjordiska keyboarssolo vid 01.12.23. Samt inte minst en några sekunder lång sekvens där man ser ett antal medelålders herrar under en festival dansa till den progressiva rock som strömmar från scenen.

Dessutom ger filmen tips på flera grupper som jag inte var bekant med tidigare. Filmmakarna är särskilt förtjusta i Cabezas De Cera, en avant/fusion grupp från Mexico. Inte så konstigt eftersom det denna grupp presterar verkligen låter friskt och annorlunda. 

Sammanfattningen blir att Romantic Warriors – A Progressive Music Saga är ett absolut måste för alla som är intresserade av progressiv rock. Det enda jag tycker man misslyckats med är det hafsiga omslaget, som inte förklarar särskilt mycket av filmens innehåll. En flytande Roger Dean-ö hade förstås varit bättre.

Filmen är så bra och viktig att jag personligen lovar pengarna tillbaka till den som inte blir nöjd.  

Tills sist några ord från Adele Schmidt:

 I really wish for “Romantic Warriors” that it gets out there and that people connect to the music that is in the film. It’s fantastic music once you get really into it. Be a supporter of progressive rock music, listen to the music, go to the concerts, buy the music. Help that the musicians get the recognition they really deserve”.

Chapters:

  1. Rosfest & Prog World Map
  2. Orion Sound Studio
  3. Gemtle Giant
  4. Progday
  5. NEARfest

Interviews:

-Roine Stolt of Flower Kings, Transatlantic, Agents of Mercy
-Gary Green of Three Friends / ex-Gentle Giant
and more, including musicians, label owners, studio owner, festival organizers, Radio DJs, and Progressive Music fans like you and me

Live Video

-Cabezas De Cera - Avant/Fusion (Mexico)
-Cheer-Accident - Avant/Experimental (USA)
-Deluge Grander - Symphonic (USA)
-D.F.A. - Jazz rock (Italy)
-Karmakanic - Symphonic (Sweden)
-La Maschera Di Cera - Symphonic (Italy)
-Oblivion Sun - Symphonic (USA) ex Happy the Man
-Phideaux - Symphonic (USA)
-Qui - Jazz Canterbury (Japan)
-Rob Martino - Chapman Stick Player (
USA)

Köp den från progdocs.com. Eller Record Heaven.

2 kommentarer:

Ove, Svedala sa...

Vet inte om du sett denna ?
En cool progg-film:
http://vimeo.com/21318405

Universum Noll sa...

Jo, jag har sett den och skrev några rader på bloggen. Den är bra...