måndag 13 september 2010

DVD Recension: Gentle Giant - Giant on the Box [Deluxe Edition] (2005)

Kan man överdosera Gentle Giant? Jag tror inte det. Efter Bengts konsertrapport följer därför här Markus Engers recension av dvd,n Giant on the Box [Deluxe Edition] © 2005 DRT Entertainment .

gg

Denna Gentle Giant-box rymmer en DVD och en CD. DVD:n innehåller två konserter, ett konsertklipp samt en del extramaterial. CD:n innehåller låtarna från de två konserterna på DVD:n.

Den första konserten är en tysk TV-inspelning från 1974 (inspelad i en studio i Bryssel) från bandets The Power And The Glory-turné. Gentle Giant hade gjort sig kända för att skapa väldigt komplex och komplicerad musik i studion. På denna DVD framgår att gruppen med en avundsvärd lätthet kunde framföra musiken även live.

Storögd ser jag hur medlemmarna byter instrument mitt under låtarna till synes utan bekymmer. En bas byts mot en cello för att senare bytas mot en trumpet eller en flöjt. Under den första konserten, som är cirka 50 minuter, hinner jag se fiol, cello, trumpet, xylofon/vibrafon, keyboards, trummor, gitarr, bas, saxofon, samt ett antal flöjter. Ovanpå detta framförs regelbundet trestämmig sång där respektive stämma ofta har en egen melodi. Allt detta sker under framförande av låtar med en ofta oerhörd komplexitet.

Den första konserten avslutas med en trumorgie där samtliga medlemmar deltar på varsin trumma/trummor. Roligt!

Bildens kvalitet bär lite av tidens tand och är inte knivskarp men detta är inget som stör. Ljudet är väldigt bra. Publiken under den första konserten är lite märklig, under de första tre låtarna sitter alla blickstilla och rör inte ens en hand eller fot i takt med musiken, och inga applåder hörs efter låtarna. Lever de överhuvudtaget eller har de placerat dockor i TV-studion? Kanske är de lika förbluffade som jag över musikernas nästan övermänskliga skicklighet? Efter den fjärde låten applåderar de dock och bekräftar att deras hjärtan faktiskt ändå slår. Min personliga favorit under den första konserten är Funny Ways som kryddats med ett intensivt vibrafonsolo.

Den andra konserten är filmad 1975 på the Terrace Theatre, Long Beach, Kalifornien. Även den är gjord för TV och är cirka 30 minuter lång. Samtliga låtar som framförs här finns även med på DVD:ns första konsert, så vi bjuds inte på några nya låtar.

Det är bättre bild på denna andra konsert och ljudet är fortsatt bra. Bilderna visar oftare hela bandet eller flera medlemmar samtidigt, till skillnad från i den första där kameran fokuserade på en musiker i taget. Här är publiken med från början och även bandet agerar annorlunda. Under den första konserten var de väldigt koncentrerade på det de höll på med. Här beter de sig mer som ett klassiskt rockband - de hoppar, stampar takten, dansar etc. Detta påverkar dock inte musiken på något sätt - den är lika felfri som i första konserten. Det är kul att se hur en låt avbryts några takter in då fiolen och/eller cellon är ostämd och måste stämmas om, och hur de sedan tar om låten från början. Positivt att filmens producent inte klippt bort sådana händelser utan ger oss en sann inblick i hur det kunde gå till på en Gentle Giant-konsert.

I denna andra konsert blev min personliga favorit upprepningen av Gary Greens och Ray Shulmans gitarrduet där de kommunicerar både med instrument och mimik.

Ett tredje konsertklipp går under namnet Szene 74. Det är en tysk TV-station som filmat ett klipp från en konsert, det är på cirka tre minuter. Det är kul att se detta då det är ett mer brutalt Gentle Giant som visar upp sig, det kändes faktiskt som att se en kombination av Gentle Giant och Led Zeppelin.

Extramaterialet består dels av svartvita konsertklipp varvat med en intervju på italienska, från italiensk TV 1976. Detta hade varit intressant om det hade varit textat, vilket det dessvärre inte är. Jag tycker nog att man hade kunnat kosta på sig att texta detta relativt korta avsnitt.

Extramaterialet innehåller också ett fotogalleri med en del av Gary Greens privata foton från arbete i studion samt en intervju från 2005 med Derek Shulman. Till sist kan man också ta del av nyare musik komponerad av Kerry Minnear.

Jag rekommenderar denna DVD/CD-box för både ett Gentle Giant fan men också för den som allmänt gillar progressiv musik, här bjuds det på den allra finaste av den varan. Det är kul att få visuell stimulans till musiken via konsertbilderna och vill man spela den i sin stereo medföljer ju även en CD med musiken. För mig som aldrig fått chansen att se bandet live är det skönt att få bekräftat att Gentle Giant kunde framföra sina alster live och inte bara i studions trygga famn.

Innehåll:

German TV 1974

1. Cogs in cogs

2. Proclamation

3. Funny ways

4. The runaway

5. Experience

6. Features from Octopus

7. Advent of Panurge

8. So sincere

US TV Concert 1975

1. Experience

2. Features from Octopus

3. Advent of Panurge

4. Funny ways

Szene 74

Extras

1. Baroque & Roll (Italienskt inslag)

2. Photo gallery

3. VH! Classic "Hanging with" 2005 (Intervju med Derek Shulman)

4. Replay Intro (Ny musik av Kerry Minnear)

Bonus Audio CD (Musiken från båda ovanstående konserter)

Inga kommentarer: