tisdag 18 maj 2010

Cat Food # 012

artrock_roine_2009 Det händer allt mer på progrockfronten så mina Cat Food rapporter duggar tätt. Först en intervju med Roine Stolt, inte så färsk precis, den är från våren 2009, men bra ändå. Roine intervjuas av Daniel Reichberg.

Länk.

anglag

Kalejdoskop Bred Musik hyllar Bo Hansson - Onsdag den 19 maj – i morgon - kl 22.30-midnatt. I radions P2.

Bo Hansson var….sannolikt en inspirationskälla till den då framväxande vågen av "symfonisk rockmusik". Kalejdoskop - Bred musik förvandlas denna gång till en enda lång hyllning till en av våra stora musikförnyare. All musik i programmet, av och med Bo Hansson.

Länk.

anglag

Mer Sveriges Radio P2: Under rubriken Länge Leve Spotify? gör Musikmagasinet en genomgång av historien bakom fildelningstekniken och summerar den aktuella debatten med argument för och emot.

Förra året föll domen i Pirate Bay-målet. Många såg domen som början på slutet av fildelningseran. Politiker, teknikfantaster och trendsättare lyfte fram Spotify som lösningen på problemet.


Affärspressen skrev spaltmeter om bolagets vd Daniel Ek, som hade tillbringat två år med att flyga runt och gå på möten med olika skivbolag.

Sen kom sommaren och artisterna fick sina första STIM-pengar.


Beloppen var skrattretande låga. Magnus Uggla sade att han skulle ha tjänat mer om han extraknäckte en dag som gatumusikant. Rapparen Petter anklagade bolagen för att sälja ut de egna artisterna för att höja värdet på sina aktier. Och Dogge ville lära Lady Gaga att köra svarttaxi.

I programmet Länge Leve Spotify? går vi upp en tonart. Vi höjer oss över hurraropen och de arga utbrotten och föreställer oss det totala överflödet – en framtid där all inspelad musik finns lagligt tillgänglig på några musklicks avstånd. Vad innebär det för artisterna, för skivbolagen, och för musikens värde?

Det David Bowie citat som nämns i programmet lyder i sin helhet så här (obs att han säger detta år 2002 ! ):

David_bowie_music_like_water_nyt

Lyssna på Länge Leve Spotify? här.

anglag

The Absolutely Essential Progressive Rock Listening Guide!

Progressive Rock for all types and ages group pic

Ian Alterman – mannen bakom vvww.progarchieves.com berättar om sina 10 progrock favoriter – här.

anglag

Progrockens A-Z.

Under A – hittar vi Andersson,. Jon. Under Z - hittar vi…. ja kolla själv…

En förnämlig och pedagogisk genomgång från www.musicradar.comhär.

anglag

Och för den som vill lära sig ännu mer om progrocken och dess historia så finns på nätet en podcast-serie om inte mindre än tolv tvåtimmars avsnitt.

Presentatör och guide är Papa J. från www.CalProg.com.

Har själv ännu bara lyssnat på första avsnittet – The Pre-Prog years. Men håller de övriga avsnitten samma höga nivå så bådar serien mycket gott.

Lyssna på - The Evolution of Prog . (Avlyssnas bäst med Qick-time player)

anglag

Pär Lindh, Steve Hackett, John Hackett & Marco Lo Muscio har släppt ett koncept album som innehåller musik inspirerad av J.R.R Tolkiens böcker.

Personligen tycker jag att Bo Hanssons tolkning är oöverträffad.

Dessutom: finns det inte andra författare och litterära verk att ta sig an?

Tad Williams Otherland serie t ex. Eller varför inte Pullmans Den Mörka Materien?

anglag

Nytt nummer av (Classic Rock presents) Prog är på gång. denna gång tema Emerson, Lake & Palmer inför återföreningen i sommar.

Det meddelas att även prenumeranter numera erhåller den fint illustrerade omslagskartongen.

Såg en uppgift om att detta magasin säljer 25.000 ex worldwide. En mycket bra siffra som säger en del om progrockens nuvarande status och popularitet.

29791_1262520935400_1601032754_30583377_2038399_n

30391_1265082399435_1601032754_30587663_3133214_n

New issue on sale today. Brand new interviews with ELP, Caravan, Asia, Arthur Brown, The Enid, Anathema, Primus, Unitopia, Pain Of Salvation, Rush and your usual round up of reviews and news. And a Free CD with over an hour of new prog sounds.

anglag

Till sist en hälsning till alla dom som längtar tillbaka till den gamla goda vinyltiden.

Till er som inte växt upp med vinyl vill jag säg att det inte var ovanligt att skivan knastrade, hoppade och hakade upp sig.

anglag

Cat Food är en 40 år gammal låt med King Crimson. Den gavs ut som singel 1970, finns också som spår på In The Wake of Poseidon, och går i 19/8-dels takt. Del av texten lyder:

No use to complain
If you're caught out in the rain;
Your mother's quite insane.
Cat food cat food cat food again…

Cat Food är också namnet på regelbundna aktualitets inlägg på denna blogg.

Lyssna på Cat Food:

1 kommentar:

Markus sa...

Kanske skulle någon kreativ person tonsätta "The Illuminatus! Trilogy" av Robert Shea & Robert Anton Wilson. Jag skulle med spänning ta del av ett sådant verk, i alla fall.