onsdag 24 februari 2010

CD recension: The Watch – Planet Earth? (2010)

Planet Earth

Gabriel era Genesis har en dubbelgångare som bor i Milano, Italien och kallar sig The Watch. Musiken gruppen åstadkommer är inte influerad, eller inspirerad, av Genesis. Den är Genesis.

Planer Earth? bjuder på den ena utklippta Genesis passagen efter den andra. Flöjten är från Trespass, mellotron och gitarr från A Trick of the Tail, syntljuden från The Lamb… och så vidare.

Om någon sparkade till Genesis musik så att de olika delarna hamnade huller om buller, så skulle det när man spelade upp det kanske låta som The Watch.

Men trots att jag brukar efterlysa originalitet och nyskapande inom progrocken ser jag inget fel i detta. The Watch gör det de gör så förbaskat bra att jag måste kapitulera.

Det är väl när allt kommer omkring inte fel att några ägnar sig åt att förvalta och förädla det säregna och banbrytande sound som the big five åstadkom ni vet när, och som sedan dess har kallats progrock?

Jag menar - hur ofta får man möjlighet att avnjuta en låt som börjar med en lyrisk tvärflöjt kompad av en akustisk gitarr och en Peter Gabriel imiterad röst, som följs av en smygande hammond, stora svällande mellotronsjok och en klonad Steve Hacket- gitarr?

Och är det inte just det man behöver för att må bra?

Jag har hört gruppens första – Ghost från 2001. Den var bitvis smårolig och lät lika mycket Genesis den - men den var som helhet ganska intetsägande.

Planet Earth? är mycket bättre. Den känns mer harmonisk. Som om bandet slutat anstränga sig och bara spelar för att det är kul. Den är också bättre producerad, mer genomarbetad, och har inte fullt så manierad sång.

voce_150 Simone Rossetti
vocals, flute, dtambou, atmospheres

The Watch har ytterligare två studioplattor bakom sig – Vacuum från 2004 och Primitive från 2007– men de har jag inte hört. Dessutom finns ett livealbum – The Watch Live – från 2008.

Man kan undra hur det känns för Gabriel, Hacket, Collins & co att höra ett band som The Watch, som ju faktiskt karbonkopierar deras sound och musikaliska själ in i minsta detalj.

Det är förstås ett kraftfullt erkännande av att man skapade ett helt unikt sound, en hel ljudvärld, ett musikaliskt koncept, som var så genomgripande att andra 30 år senare fortfarande finner det meningsfullt att använda och vidareutveckla det.

Vidare kan man undra varför det är just Genesis, av de stora 70-talsbanden, som drar till sig dessa mängder av kloner som turnerar med hela deras originalshower från 70-talet. Det finns ju andra band att efterapa. King Crimson t ex.

Planet Earth? är en första klassens nostalgitripp. Och frågan är väl om den här musiken kan vara betydelsefull för någon som inte var med när Genesis åstadkom sina mästerverk, eller som inte för övrigt är bekant med deras musik?

Med allt detta sagt skall väl också nämnas att The Watch långt ifrån kommer upp i Genesis medlemmarnas musikaliska nivå när det handlar om instrumentbehandling och intensitet i framförandet. Pianointrot på all the All the Lights in Town t ex är visserligen vackert. Men det kommer näppeligen upp i Firth of Fifth-höjd.

Hursomhelst är den här plattan årets hittills bästa i min bok.

En sjua på den tiogradiga UN-skalan.

Marco Marco Fabbri
drums and percussion

Smakprov från Planet Earth (från gruppens hemsida):

- Welcome to your Life
- Something Wrong
- Earth
- Tourist Trap

The Watch kommer till Oslo i Maj – länk.

Konsertrecension från Rotherham 13 feb - här.

Bandets Myspace här. Hemsida här.

Läsa vad andra bloggar skriver här.

X

Planet Earth?

Songs / Tracks Listing
1. Welcome to your Life (6:11)
2. Something Wrong (7:41)
3. Earth (5:52)
4. All the Lights in Town (8:15)
5. The World Inside (5:58)
6. New Normal (3:41)
7. Tourist Trap (7:23)

Line-up / Musicians
- Simone Rossetti / vocals
- Giorgio Gabriel / guitars
- Guglielmo Mariotti / bass
- Valerio De Vittorio / keyboards
- Marco Fabbri / drums
.

4 kommentarer:

The Story So Far sa...

intresant blogg :o)

Lars Patrik Stigsson sa...

Takk så mye

Jon Lord sa...

För det första tack för en fin blogg och så härligt med människor som gillar riktig musik. Har sett Watch fyra ggr och blundar man och bara lyssnar så är det som att se Genesis anno 1973. De är riktigt riktigt bra liva också.

Lars Patrik Stigsson sa...

Hej. Tack. Jo jag skulle gärna själv vilja se The Watch. Får se om jag kommer i väg till Oslo...