fredag 18 december 2009

Cat Food # 006

www.powerofprog.com har kompilerat ett progressivt julalbum kallat A Very Progressive Christmas. Det är ömson vin, ömsom vatten. Men bitvis låter det riktigt bra. Även om jag nästan helt saknar julkänslan i det hela.

Du kan lyssna på plattan här.

X

in_the_court_of_the_crimson_king[1] images (4) images (3) beat KC-Disc king_crimson_three_lp

I decembernumret av The Wire finns en ambitiös och uttömmande genomgång av King Crimsons albumproduktion. Dessutom skriver man förvånansvärt vackert om Yes. Ännu ett tecken, i raden av sådana, på att den progressiva rocken breder ut sig och steg för steg återar sin rättmätiga position.

X

16570_1305624478647_1171563646_922490_4375083_nCollage: Abel Adames

Den som orkar med ännu fler Gentle Giant intervjuer kan ta del av dessa:

- Kerry och Ray i BBC,s Freak Zone. Ca 1.5 timme in i programmet.

- Derek på Rock's Back Pages blog & Progsheet.

Derek Shulman säger apropå en återförening av Gentle Giant (och detta är tänkvärt):

I think the one thing we had as far as music was concerned and even our own personal lifestyles in putting Gentle Giant together was integrity. And I don’t want to lose that. There are other avenues to explore and personal growth to be undertaken. I personally wouldn’t want Gentle Giant to become a parody of what they once were as some bands that are still playing today may have become /…/ Reforming Gentle Giant again just to make some money and put a few bucks away in the bank, I wouldn’t do that. I’ve always said, “If it feels like a job, don’t do it.”

If it feels like a job, don´t do it! –tror jag plockar upp den devisen och använder den som nyårslöfte…

X

15953_1141159181432_1601032754_30355753_5943522_n 15953_1139553421289_1601032754_30352123_5667592_n

Nytt nummer ute av CR Presents Prog. Denna gång med tema prog-folk. Magasinet har funnit sin form, och den fungerar bra. Alla mina farhågor när det gäller detta magasin (och jag hade många) har kommit på skam. Publikationen är helt enkelt förträfflig. När man presenterar band som Comus, svenska Black Bonzo och Katatonia, tar en djupdykning ned i fransk progressive och har en fyrsidig genomgång av Nektars albumomslag med fokus på deras konstnärliga kvaliteter, med mycket mera, då kan man ju bara falla på knä och tacka Gud. Eller prog-tomten, om man nu tror på henne.

(Prog-tomten ger för övrigt inga träffar om man googlar. Jag har kollat. Men det bevisar förstås ingenting).

Det går numera att prenumerera på magasinet. Men det har rapporterats att tidningen när den dimper ned i brevlådan saknar det kartonnerade omslaget.

Varning för prenumeration utfärdas alltså, eftersom omslagskartongens art-work är en av behållningarna med tidningen.

X

progcollage (1) Bilden ovan är ett av ett flertal underbara collage som görs av Abel Adames - en grafisk designer som bor i New York. Han säljer collagen inramade via sin hemsida. Det är han som gjort Gentle Giant collaget i inlägget ovan. nedan följer några till. Klicka på dem för förstoringar.

dreamofthoughts

229823_sxg24ez8wmg4OrF6CzVkLUUZm

PACollage2

X

The Dividing Line är en progressiv radio-site hemmahörande i Vancouver, British Columbia, Canada, som presenterar sig själva så här:

The Dividing Line offers a large number of live shows hosted by DJs who each specialize in a particular sub-genre or showcase specific artists

Jag har ännu så länge bara börjat nosa på utbudet, som är omfattande. Detta är något mycket större och bättre än bara rätt och slätt strömmande progressiv rock. Här är det riktiga radioprogram med kunniga programledare som analyserar, recenserar, presenterar band, intervjuar artister och väljer låtar.

Ett av de återkommande programmen heter The Europian Perspective, och detta tog sig nyligen an Big Big Train och deras nya The Underfall Yard (som är ett av detta års bästa album) – lyssna här.

Andra program som sänds återkommande är:

Point of No Return, Strange Universe, Critic's Carnival, och Underdog Prog.

Detta är blott ett axplock. Tjänsten är gratis och programmen finns för nedladdning eller strömmande lyssning.

(Har skulle jag kunna aktivera min superlativsvada – men jag tror inte det behövs. Ovanstående info talar för sig själv).

X

AccuHolidays -- CLICK HERE TO LISTEN

För en bra genomgång av strömmande julmusik på internet klicka här. Från Bloggen Musik och Mer.

Och om man letar efter lite mer alternativ musik så har jag själv satt ihop en Spotify spellista med udda och progressiva jullåtar. Klicka här.

X

Nu står omröstningarna om 2009 års bästa progplattor som spön i snön. En omröstning (med ett i mitt tycke allt för begränsat urval, men rolig ändå) finns här.

Ett betydligt bättre sortiment finns här, i en omröstning som sköts av en jury. Man plockar in fler plattor på listorna efter hand.

Här är några av de som nominerats i kategorin best artwork:

images images (2) images (4) cover_1350172032009

Den norska progrock tidskriften Tarkus har också en omröstning som man med fördel kan delta i – här.

X

Svenska Unifaun meddelar på sin hemsida att man går skilda vägar.

Nad Sylvan fortsätter sitt samarbete med Roine Stolt och Agents Of Mercy.

X

Pink Floyd släpper nästa år en live-cd från Animals turn´en 1977. Hoppas man använder samma grisbilder som på studioalbumet.

Eller ännu hellre förstås att man gör ett nytt som överträffar detta legendariska omslag.

X

flyer-klein

Karmakanic och Beardfish spelar i Holland i mars. Oklart i skrivande stund om detta är ett engångs event eller om det är en del i en turné.

Vi kan bara hoppas på att man gör några spelningar på hemmaplan. Varför inte i Fröunda Kulturhus i arr av Sverige förnämligaste art rock förening GARF?

X

Roger Waters intervjuades nyligen i den arabiska tv-kanalen Al Jazira. Han pratar om The Wall (förstås), en hel del om Syd Barett och början och slutet för Pink Floyd. Och de “väggar” världen stångar mot med för närvarande.

X

affiche

Dessvärre ingen svensk konsert med denna förträffliga ensemble. Men väl en Europaturné.

All-Star Line-Up featuring Terry Bozzio (trummor), Allan Holdsworth (gitarr), Tony Levin (Chapman Stick, bass guitar), Pat Mastelotto (trummor, slagverk)
on tour in Europe - 2010

 • 06.04. D-Berlin, Quasimodo
 • 07.04. D-Hamburg, Fabrik
 • 08.04. NL-Amsterdam, Paradiso
 • 09.04. NL-Zoetermeer, Boerderij
 • 10.04. D-Münster, Jovel
 • 11.04. NL-Groningen, Oosterpoort
 • 12.04. B-Limbourg, Salle Le Kursaal
 • 13.04 D-Bonn, Harmonie
 • 14.04. D-Ludwigshafen, KUZ dashaus
 • 15.04. NL-Eindhoven, MC Frits Philips
 • 16.04. D-Karlsruhe, Tollhaus
 • 17.04. A-Dornbirn, Spielboden
 • 18.04. I-Milano, Live Club
 • 21.04. A-Vienna, Planet.tt

X

Till sist önskar jag alla läsare av Universum Noll

En God Jul & Ett Gott Nytt År.

Jack Nicholson hälsar också (via Spotify) -

Bob Rivers – A Visit From St. Nicholson

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cat Food är en 40 år gammal låt med King Crimson. Den gavs ut som singel 1970, finns också som spår på In The Wake of Poseidon, och går i 19/8-dels takt. Del av texten lyder:

No use to complain
If you're caught out in the rain;
Your mother's quite insane.
Cat food cat food cat food again…

Cat Food är också namnet på regelbundna aktualitets inlägg på denna blogg.

Lyssna på Cat Food:

Cat Food lyrics:

2 kommentarer:

Ove, Svedala sa...

The Rogues Gallery kan jag rekommendera på Thedividingline.com som spelar mycket skandinavisk progg/progg-metal och man har ofta intervjuer med artisterna.
Själva programmet tankar jag oftast ned i MP3-format (även OGG).
Tyvärr leder detta till enorma mängder skivinköp ;-)

Lars Patrik Stigsson sa...

Lyssnade på senaste The Rogues Gallery i går kväll. Med Katatonia bland annat. Verkar ju vara en guldgruva detta... Och att kunna ladda ned i OGG är ju inte fy skam.