söndag 24 maj 2009

von Trier Antichrist I

Kolla presskonferensen med von Trier från årets Cannes-festival HÄR. Härligt att se alla frustrerade och förbluffade journalister och kritiker som kämpar med att begripa vad filmen Antichrist handlar om, och varför von Trier gjort den. Några är heligt förbannade och förefaller rentav kränkta.

von Trier är ett geni. Den i särklass bäste regissören i världen i dag (vilket han själv gång på gång hävdar på presskonferensen). Han har en säregen förmåga att genomskåda och demaskera rådande myter och röra sig ut ur den verklighet som vi kommit överens om att befinna oss i. Att tänka, och skapa, ”utanför boxen”.

Och det är väl detta som så provocerar dem som vill placera in allt i väldefinierade lådor där man kan begripliga innehållet. Eller där man åtminstone kan begripa det om man anstränger sig tillräckligt mycket. Det förefaller som att von Trier ännu en gång gjort en film som går över gränser och utmanar etablissemang och god smak. Härligt! Mitt hjärta svävar som en hök! Jag skall se den på premiären 5 juni om jag så skall krypa till biogafen.

Antichrist är tillägnad Tarkovskij, som är von Tirers (och min) favoritregissör, och som han säger sig ha ett religiöst förhållande till.

Återstår att se om Antichrist kommer upp i Tarkovksijs nivå. Trailer.

1 kommentar:

Hannah sa...

Tack så jättemycket för kommentaren/kommentarerna på min blogg! Ja, jag tyckte att det namnet passade ganska så bra ;)

du måste läsa twilight, jag har skrivit om första boken på min och Johannas bok-blogg. //Hannah