onsdag 31 december 2008

GELUKKIG NIEUW JAAR…

..gott nytt år. På holländska alltså. Nyårsafton i Varberg. Mulet och gråtrist väder - men vår gamla vedeldade bastukamin skapar både värme och stämning. Och en promenad vid öppet hav piggar alltid upp. Vi brukar gå eller cykla strandpromenaden fram till fästningen och tillbaka. Så även i dag.

För övrigt inga extravaganser, mer än att Ilse bakar Oliebollen (oljebollar). En traditionell holländsk nyårsbulle (som innehåller öl, bland annat) som friteras och rullas i florsocker. Det är en stor sak i Holland. Säljs på gatan i speciella frityrvagnar. Tidningar och tv fylls av tester och man korar årets bästa boll. Traditionen härstammar från den tid när germanska stammar vandrade in i Nederländerna. För att blidka gudinnan Perchta, som tillsammans med onda andra flög över himlen vid juletid, tillagade man söta och friterade bollar. Perchta och hennes anhang försökte skära upp magarna på dem hon mötte, men när de såg de läckra bollarna valde de dem i stället.

För övrigt har jag inhandlat en trekilos kalkon som jag tänker försöka laga till med indiska kryddor. Kalkon lagas inte i Indien, men jag tänker utvidga ett kycklingrecept… det är en chansning som kan gå åt skogen, jag vet…

Någon årsbästalista blir det inte på den här bloggen. Låt mig bara nämna att jag såg den omtalade svenska vampyrfilmen Låt den rätte komma in härom dagen, och den har följt mig sedan dess. Speciell och annorlunda film, på gränsen till magisk.

Och ett minnesvärt citat: Family, that´s it. Family. And if you´re lucky, one or two friends that are the same as family. That’s all the best of us gets. (Från The Wire. Efter en av hans kvinnoeskapader förklarar McNultys flickvän för honom vad som är viktigt här i livet. Tål att tänkas på).

Se Youtube-klipp om 2007 års bästa Oljeboll här.

2 kommentarer:

Janne sa...

"The mind is lika a parachute, it doesn´t work if it´s not open"
Frank Zappa

Gott Nytt år käre vän!
2009 kommer att bli ett underbart år!

Janne

Lars Patrik Stigsson sa...

Tack det samma! Såg att din dotter kommit hem helskinnad. Måste kännas bra. / Patrik