onsdag 20 februari 2008

GOA


JAIPUR: Vid ingången till Aptemplet köpte vi jordnötter till aporna. En stenbelagd väg ringlade upp till några tempelbyggnader på toppen av ett berg och där fanns blandade apor. De åt med god aptit.

På väg ned klev vi in i ett tempel just när det var dags för prästerna att äta. Vi blev uppmanade att slå oss ned och äta tillsammans med dem. Detta kallas prasadam, välsignad mat, och det är höjden av oartighet att inte ta emot den.

Det är ju inte varje dag man får möjlighet att dinera med en samling hindupräster, så vi slog oss ned. Vi satt på en rad på golvet, sida vid sida, med varsin tallrik framför oss som hela tiden fylldes på med olika sorters bröd, kryddstarka chutneys och grönsaksblandningar. Maten var osannolikt god! Den gjorde mig inte ens allvarligt magsjuk - vilket jag befarade.

Nu är vi i Goa, närmare bestämt i södra delen, vid stranden Palolem. Vi började i ett stenhus på Bhakti Kutir med egen veranda och hängmatta, men eftersom vi ville komma närmare havet flyttade vi i går till en liten koja vid strandkanten.

Vi vaknar när tuppen gal och äter strax mussli med färsk frukt och yoghurt. Sedan är vi lediga fram till lunch. Vid solnedgången är det färskfångad, välmarinerad och tandoorigrillad fisk som gäller. En hel grillad tonfisk med french fries, sallad, öl och mineralvatten kostar under hundra spänn.

Resten av tiden lever vi strandliv under palmer. Badar, läser, bygger sandslott, dricker chai och lyssnar på vågornas brus. Ester har träffat Ida från Sverige och Lola från England.

Vi har det med andra ord mycket, mycket bra.

Inga kommentarer: