fredag

The Savage Rose 2019


Hur många i Sverige känner till danska The Savage Rose? De har varit och är fortfarande musikaliskt banbrytande och ärliga i sin konst som grundar sig på kärleken till livet, jorden och allt levande. Den som inte hört The Savage Rose och bandets sångerska och pelare, Annisette, har missat något av det mest känslosamma och berörande som står att finna i dagens musikvärld.

Sångerskan Annisette är idag bandets primus motor. Klaviaturspelarna, bröderna Anders och Thomas Koppel, bildade tillsammans med henne och jazztrummisen Alex Riel gruppen The Savage Rose i Köpenhamn 1967. När Anders efter albumet Wild Child (1973), med undantag för några inhopp under åren, lämnade bandet för egna projekt, bland annat i instrumentalgruppen Bazaar, drev Thomas och Annisette Savage Rose vidare som ett akustiskt band med Thomas dragspel som ryggrad.

Annisette började nu också ta större del i musikskapandet, framförallt med starkt laddade sångtexter på klingande danska. Paret hade då också fått sin första dotter Billie, som kom att växa upp mitt i The Savage Rose. Thomas har berättat hur hon som barn under sena konserter, sov bakom hans piano på scenen och ibland vaknade för att be att få sjunga något och sedan hon gjort det, kröp ner igen för att sova vidare. Billie sjöng senare med Annisette i gruppen och har idag sitt eget band, Catbird. Parets andra dotter Naja Rosa växte också upp med bandet och har varit med som fast vokalist sedan 1999. Naja har också ett eget band tillsammans med jazztrummisen och kompositören Anders Holm.

Många musiker har vandrat genom The Savage Rose under de år som komma skulle efter 1973, både före detta medlemmar och nya. Hela tiden förändrades gruppen därefter. Under några år flyttade Thomas och Annisette till Kalifornien för att leva i den multikulturella arean i Los Angeles där ett antal USA -producerade plattor skapades.

Efter att Thomas plötsligt dött vid sitt piano i februari 2006, förde Annisette, otroligt nog The Savage Rose vidare, först genom att uppträda tillsammans med några av ursprungsmedlemmarna i bandet vid den minneskonsert som hölls för Thomas i Graa Hallen i Christiania den 27 april 2006. Nackhåren reste sig på oss som var där den kvällen, när vid midnatt, plötsligt och oannonserat, denna lilla till synes späda varelse, Annisette, långsamt reste sig från golvet där hon suttit ihopkrupen i mörkret och började sjunga ut sin sorg till några av musikerna i ursprungliga Savage Rose´s känsliga och följsamma uppbackning. Annisette gick den kvällen från djupaste sorg i en helt improviserad lamenterande ”Help me God” till hopp och fortsatt kamp för en bättre värld i ”The Messenger” - en sång från albumet ”Babylon” (1972) som för talan för dem som själva inte äger den möjligheten. Hon avslutade med att som extranummer ensam sjunga en dansk folkvisa, tillägnad Christiania.
Jag tror att det var det enorma gensvar och den starka empati hon mötte den kvällen, från den månghövdade publiken och alla de många medverkande musiker ur alla generationer och genrer, som hjälpte henne att gå vidare – för det har hon verkligen gjort! En ny platta ”Universal Daughter” såg ett knappt år senare, i början av 2007, dagens ljus. Den innehåller till största delen material som Annisette skrivit tillsammans med yngsta dottern Naja. Bandet som Annisette samlat kring sig sedan 2006 består av musiker som är i Naja Rosa Koppels generation.

Bandet har i skrivande stund just avslutat en tre veckors intensiv Danmarksturné - en formidabel succé med tolv konserter, för utsålda hus, från Gamla Operahuset i Köpenhamn till Musikkens Hus i Aalborg. Det var det 51:a året som Annisette frontar bandet som hela tiden kommer med nytt låtmaterial från Annisettes, Najas och Anders Holms skaparverkstad, samtidigt som de levererar nya och banbrytande versioner av låtar från begynnelsen 1967 till dags dato.

Annisette exponerar hela sitt vokala och emotionella register, från en skygg väsande viskning till rytande vrål och livsbejakande tjut som hon hämtar barfota ur moder jord. Vid de intensivaste tonerna kröker sig hennes tår om golvet och mikrofonen blir helt överflödig. Hennes röst fyller helt enkelt en konsertsal utan hjälpmedel. Det unga bandet spelar och sjunger med hunger och lyhörd fantasi, dynamiskt, aldrig för starkt eller överröstande – och känslotrycket finns där, i varje skälvande ton.
The Savage Rose hösten 2018 består av

  • Annisette Koppel, sång
  • Las Nissen, gitarr
  • Jacob Haubjerg, bas
  •  Anders Holm, trummorFrank Hasselström, trombon och klaviaturer
  •  Nikolaj Hess, piano, celesta, dragspel och Hammondorgel
  • Naja Rosa Koppel, kör
  • Amina Carsce Nissen, kör

Annisette pratar alltid intimt med sin publik och uppmanar den att till exempel ”kyssas lite mer – det behövs mycket kyssande i världen – och det är ju en sådan vacker höst-/vår- kväll…”

Titeln på en av bandets senaste plattor är passande LOVE AND FREEDOM!
Närmaste tillfälle att uppleva THE SAVAGE ROSE ”LIVE” är den 15:e och 16:e februari 
2019 i Danmarks Radios Konserthus i Köpenhamn.

Se facebook.com/bulletbooking och/eller www.bulletbooking.dk!
Bernt Malmros