måndag 18 december 2017

Finland hundra år, del 5 - Elonkorjuu

3202

Detta klipp med Elonkorjuu inspelat av finsk TV 18 november 1971 är ett utmärkt exempel på då rörliga bilder är till hjälp för att förstå ett bands storhet. Det är något visst med ungdomlig energi och gossarna i Elonkorjuu spelar verkligen för livet i ”Ocean Song”.

Bandet bildades 1969 i Borgå och spelade in sin första skiva ”Harvest Time” 1972.

Just året 1972 var för övrigt ett gyllene år för progressiv rock i Finland. Wigwam släppte i och för sig sitt storverk "Fairyport" redan 1971, men Tasavallan Presidentti formtoppade med "Lambert Land" och Elonkorjuu, Haikara och Kalevala släppte alla legendariska debutalbum 1972.

"Harvest Time" har uppnått kultstatus och originalpressen i gott skick (liksom de övriga debutplattorna nämnda ovan) kan idag betinga ett pris på över 10 000 kronor.

Jag vill passa på att slå ett slag för YLEs Eläva Arkisto där jag hittade klippet nedan. Man kan där botaniserat bland fina live-inspelningar med Haikara, Yellow, Tasavallan Presidentti, Kalevala, Yellow, Nimbus, Finnforest m fl.

Elonkorjuu återuppstod 2003 med originalmedlemmarna Jukka Syrenius och basisten Veli-Pekka Pessi, men tyvärr är det inte mycket som minner om fornstora dagar längre.

Även ”Harvest Time” har släppts av Svart Records i en limiterad vinylutgåva.

- Jan-Erik Lileström

Inga kommentarer: