onsdag 18 december 2013

Lucka 18: Atomic Rooster - The Ultimate Anthology

image

Den här adventskalendern har, utan jag jag riktigt fattat hur det gått till, urartat till en rejäl nostalgitripp. Detta kan delvis bero på att konsertfilmer av modernare snitt helt enkelt inte finns utlagda på youtube, då upphovsmännen vill tjäna pengar på dvd-försäljning.

Eller också är det, hemska tanke, verkligen så att det var bättre förr. Tittar man på dagens video är det i all fall svårt, för att inte säga omöjligt, att inte starkt misstänka just det. Musiken vibrerar av magi, nerv, själ, intensitet, tyngd, ärlighet, originalitet och mod. Det är inget snack om att Atomic Rooster menar allvar. Att det man gör är på liv och död.

Herrarna har inte fyllt trettio när detta spelas in. Men de ser äldre ut. De tycks bära på en sorts djup erfarenhet och livsvisdom. En karisma som många under denna tid utstrålade, trots att de inte var särskilt gamla. Som om de levt många liv och nu återvände till det fysiska planet för en sista hjältedådsfylld inkarnation. En inkarnation som för många blev kort. De återvände kanske så snart de lämnat sitt bidrag?

Nostalgitripp eller ej så det är svårt att komma ifrån att perioden 65-75 på många sätt var speciell.  

En av epokens trosbekännelser löd – This is the Dawning ot the Age of Aquarius. Vattumannens tidsålder, som man påstod att mänskligheten var på väg in i, skulle kännetecknas av frihet, jämlikhet, broderskap, kärlek, fantasi, musik, meditation och psykedeliska droger.

De kallade Hippies eller The Flower Power movement, och de sjöng War is over if you want it och All you need is Love och Give peace a chance. Naiva budskap, visst, men att ge freden en chans kanske inte är så dumt ändå?

En av  idéerna som hyllades var att det kunde finnas ett annat sätt att leva på än att arbeta i sitt anletes svett och ägna fritiden åt överflödskonsumtion av prylar.

Frank Zappa häcklade hela fenomenet på We're Only in It for the Money (1968 – youtubelänk), där omslaget parodierar Beatles Sgt Pepper- album.

Låten Flower Punk (youtubelänk) innehåller den oförglömliga textraden 

Hey punk, where you goin' with that
Button on your shirt?

I'm goin' to the love-in to sit & play
My bongos in the dirt.

Zappa häcklade, men var ändå en betydelsefull del av tidsandan, och bidrog med sin rebelliskhet och geniala kreativitet i hög grad till att forma den till det den blev. Ovan nämnda album ingick tex i ett projekt som han kallade No Commercial Potential. Vem, mer än Zappa, hittar på en sådan benämning?

Med facit i hand kan vi konstatera att perioden 65 – 75 inte var början på Vattumannens tidsålder, utan själva tidsåldern. Den föddes levde och dog, där och då.

Och när drömmen kollapsade sammanfattade Lennon alltsammans i låten God:

The dream is over
What can I say?
the Dream is Over
Yesterday
I was the Dreamweaver
But now I'm reborn
I was the Walrus
But now I'm John
and so dear friends
you'll just have to carry on
The Dream is over

(youtube)

Jag är inte särskilt konspiratorisk lagd, men ibland undrar jag varifrån de tunga droger kom som i så hög grad bidrog till att drömmen krossades? Vem finansierade dem och vem såg mellan fingrarna när de började rulla in? 

De ideal och den alternativa livsstil som fördes fram av denna ungdomsgeneration måste ju ha skrämt skiten ur dåtiden makthavare, och den kategori människor som anser att livet går ut på att  tjäna pengar.

0

Atomic Rooster bildades 1970 av  keyboardisten Vincent Crane ur resterna av The Crazy World of Arthur Brown. Utöver Crane bestod bemanningen av Carl Palmer på trummor och Nick Graham på bas.

Vincent Crane brottades i många är med psykisk ohälsa och begick självmord 1989.

Läs mer

Spotify

Inga kommentarer: