måndag 10 december 2012

Lars Hollmers oavslutade i P2,s Kalejdoskop

2612504_394_400

Kalejdoskop – Lång musik. Tisdag 11 december i P2 kl 22.30 – midnatt.

Trailer:

Lyssna: Lars Hollmers oavslutade (trailer)

Lars Hollmer, som gick bort -08 i en ålder av 60 år, var en av Sveriges illmarigaste låtskrivare. Hans kompositioner är fulla av humor, upptäckarglädje och fantasi. Balkan-rytmer, cirkusfanfarer, vals, polka och tango. Allt får plats. Att lyssna på hans låtar känns litegrand som julklappsöppningen när man var liten. Det enda man säkert vet är att man kommer att bli överraskad.

I hönshuset som var Hollmers studio lämnade han efter sig låtfragment, musikaliska skisser och idéer, från tidigt 80-tal och framåt, som han tänkt förvandla till albumet "Med Mjölad Hand".

Nu har sonen Gabriel Strand Hollmer bearbetat materialet och satt samman ett album som släppts av skivbolaget Cuneiform. Titeln har fått tillägget skisser, då Lars inte var klar med musiken. 

Lars Hollmer - Foto från artistens Myspace, fotograf okänd

Så här skriver Gabriel Strand Hollmer i albumhäftet:

"Det här är inte ”Med Mjölad Hand” som min far hade tänkte sig den. Det är heller inte en färdig skiva. Men det här är mitt urval från de drygt fyra timmar musik som pappa själv samlat ihop inför denna platta. Det handlar om mer eller mindre ofärdiga sånger och skisser som jag tycker om. Det är vilda och galna infall och upptåg, ibland rena tramsigheter, men samtidigt ibland också oerhört vackert och finstämt på sina ställen. Det är musik från hjärtat till hjärtat. Lite som min far var som person .”

På albumet spelar Lars dragspel, diverse klaviaturer, melodica, ukulele, mandolin, trummaskin, slagverk med mera. Låtarnas längd varierar från 12 sekunder till 4,5 minuter.

I programmets andra halva hör vi en liveupptagning från Gouveia art-rock festival i Portugal 1995, där Lars Hollmer dels trakterar solodragspel och melodica, dels uppträder tillsammans med fagottisten Michel Berckmans och den kanadensiska gruppen Miriodor.

2 kommentarer:

Oskar sa...

Underbart! Har väntat på ett Hollmer-kalejdoskop då jag är en stor Hollmer- och Samlafantast. Ska bli otroligt kul att lyssna!

Gabriel Strand Hollmer sa...

Vad kul att skivan ska sändas i radio! Hoppas ni gillar den. /Gabriel