måndag 17 september 2012

Äntligen - Peter Hammill i P2!

2484644_520_367

Här kan du höra hela programmet Kalejdoskop Peter Hammill-special, från radions P2. Programmet ligger för lyssning över nätet fram till 17 oktober:

Lyssna: Kalejdoskop med Patrik Stigsson 20120918 22:30

Det har kommit en hel del fina lyssnarreaktioner efter programmet. Både på Facebook och på Sveriges Radio. Lägg gärna till din egen kommentar på SR-sidan, om du gillar det du hör. På det sättet kan vi visa att den progressiva rocken har en stor och stark publik - som vill ha mer. Länken till SR,s-kommentarsfält hittar du här.

Facebook:

Erik Aguirre Holmblood Tack för ett otroligt bra program! Fick mig att på nytt öppna ögonen för Peter Hammill och Van Der Graaf. Fantastisk musik, speciellt sista låten du spelade!

Peter Bergkvist Tack Patrik! Ett mkt bra sammansatt program om en av mina absoluta favoriter. My Room med VDGG gav mig rysningar av det hänförande slaget.

Per Hasselqvist Han är ju så produktiv att det är svårt att hålla reda på allt bra han gjort. Perfekt med en kalejdoskopisk guide!

Per Gulbrandsen Eller hur! Det blev ett enormt snyggt, omväxlande och välgjort program om du frågar mig

Thomas Olsson Bästa K

Tony Stohne Absolut :) Lyssnade en gång till i kväll med hörlurarna på huvudet :)

Thomas Olsson Vad jag menade var: Bästa Kalejdoskop sedan Leif Isebrings program, vilket inte vill säga lite eftersom Kalejdoskop är mitt favoritprogram på SR.

Kommentarer från Sveriges Radio:

Varför lyssna på annan musik?

Varje gång jag lyssnat på Peter Hammill under åren så har jag undrat över varför jag bryr mig om att lyssna på annan musik över huvud taget , det behövs ju liksom inte. Hammills fantastiska röst i kombination med den briljanta poesin, förklaringsmodellerna samt de totalt oväntade musikaliska stildräkterna räcker. Hans arbeten känns alltid viktiga, äkta, innovativa och på riktigt. Detta oavsett om han arbetar solo eller med VdGG. Tack för ett fantastiskt program som jag aldrig trodde skulle komma. Det sista jag minns av SRs bevakning är något program från ca 1983 och från Kolingsborgs-spelningen tror jag. Förhoppningsvis kan nya generationer nu upptäcka en av vår tids bäst bevarade musikaliska hemligheter. Att Hammill/VdGG inte är mer kända eller erkända (många gånger inte ens inom s.k. progressiva kretsar) är en fullständig gåta. Själv har jag allt han någonsin gjort...och lite till. Och han är ännu bättre live. / Michael

En timme en gång i veckan

Det otroligt men efter snart 30 år är ännu Peter Hammill min favoritartist. Det som förvånar mig mest är att han inte är det för alla andra i Sverige. Med tanken på att Sveriges Radio kan lägga oändligt mycket programtid på att läsa upp brev och spela pjäser av Strindberg borde det inte vara mer än rätt att samma institution spelade en låt om dagen med Hammill eller samlade veckans alla dagars låtar till ett entimmas program. En så kallad musikalisk kanon. /Tosse

Ett Spännande Porträtt av en stor artist

Först ett stort tack till Patrick Stigsson för ett fantastiskt porträtt av en av den moderna musikens mest spännande artister.Upptäckte själv honom då jag redan 1970 köpte Van Der Graafs andra album "The Least we can Do is wave to each other".Programmet visade sannerligen den enorma bredd och spännvidd Peter Hammill besitter både som sångare och kompositör.Det finns inte många med så smärtsamt vacker röst som helt plötsligt kan förvandlas till något nästan kusligt starkt uttryck som går rätt igenom märg och ben och som ingen annan artist är i närheten av."Man Erg" som avslutar programmet är ett bra exempel på det.Sedan som programmet visar finns inga gränser i hans musikskapande från det mest avancerade och krävande för lyssnaren till några av rockens allra allra vackraste sånger. "My Room" och inledande "Happy"är fina exempel på hur unikt vackra Hammills melodier och röst kan vara.Som sagt ett mycket fint upplägg där Patrick lyfter fram i tre kapitel Hammills olika spännande musikaliska kontraster.Fler sådan här program som detta och förra veckans om Gryphon i Kaleidoskop där man i 90 minuter porträtterar en grupp eller artist man ej annars får höra är ett modigt och berömvärt initiativ."Keep Up The Good Work" ! / Kurt Thulin,

Annorlunda och spännande

Aldrig hört Peter Hamill förut, det var mycket speciell men häftig musik. Ska sprida musiken till mina kompisar!
Ludwig från Hvitfeldtska Gymnasiet / Ludwig Störholt,

Bra som fan

Fantastiskt att få höra den här musiken i SR efter alla dessa år! Vad är på väg att hända? Har prognördar infiltrerat SR eller är det en insikt att det faktiskt finns en publik som lever för denna musik? Kommer SR en dag att även spela en låt av Flower Kings (som ALDRIG spelats i SR)? Man börjar faktiskt att hoppas lite grand! En stor eloge till Patrik Stigsson som gjorde det omöjliga i att sammanställa en Hammill-lista som blev till en symfoni med Man-Erg som avslutande sats. Jag har hört den många många gånger, men den DRABBADE mig ännu en gång på ett sätt som bara de som drabbats av den kan förstå. Tack igen, och fortsätt på den här vägen! / JO,

En riktigt fin resa.

Vill bara tacka för detta fina program, som sände mig rakt in i nostalgin - trots att jag INTE hört det mesta av musiken. Peter H. är för mig ett minne, och jag ska rekommendera detta program till min ungdomskamrat, som sålde Lp:n "Fools Mate" till mig.

Räknar mig inte som fåfäng, men minns hur jag då på 70- talet bara ville se ut som honom, P.H., där på vinylomslagets insida. Håret, polisongerna, de vackra pianofingrarna - och var kunde en avestabo handla de där vackra vita kläderna!?

Vem vill inte vistas i den miljön? Den öppna flygeln, mikrofonerna, modellen av ett biplan i förgrunden. Är det en gammal gasmask i bakgrunden? Man vet aldrig med britter och deras krigserinnringar ... Tänk att kunna spela musik - bra.

Får trösta mig med att åtminstone ett av mina barn är någon typ av multiinstrumentalist - på amatörnivå - han spelar det han får tag på. Och själv blev jag ju trots allt vakmästare på en medelstor fabrik i norra Uppland!

Van der Graaf ... stötte jag på innan hans soloskiva. "H to He, Who am the Only One" (1970)

Nåja, två gamla vinyler är kanske inte mycket att bygga på, men ditt program kickade igång en process. Och även ett visst igenkännande, inför det faktiskt ohörda:

Mycket bra gjort. / Erik Forsling

Appropå, en form av P.S.

Eftersom jag blev nostalgisk, och eftersom en del personer hänvisar till sig själva som proggnördar, kom jag att tänka på ett litet önskemål - vad gäller proggerierna alltså - trots att detta inte är ett önskeprogram!
Jag äger ingen TV, och mitt avnjutande av Public Service består av ett intensivt radiolyssnande. Främst då den talade kanalen P1, och er kanal, P2. Men ibland har jag här i Plejset, i Gamla Hembygden, upptäckt P3/P4:s faktiskt ganska trivsamma och tillbakalutade nattprogram "Vaken" - med telefonsamtal och önskekväll, via olika medier. Natt efter natt satt jag här och önskade mig den på decennier icke hörda låten "Rotating Irons" med danska "Burnin Red Ivanhoe". Förgäves. Kanske någon klurig typ vet hur man smyger in den i en kalejdoskopmix!? Förmätet kanske, men det är fler än jag som kommit med förslag, här på detta kommentarsfält! / Erik Forsling

Tack Patrik och Peter! ;)

Vill bara tacka för ett underbart program, och Patrik samt SR för att äntligen uppmärksamma en för oss "prognördar" älskad musiker... Upplägget var perfekt! Kanske en idé är att göra ett program om Canterbury Scenen?? Skulle gärna höra ett program om t.ex. Robert Wyatt i framtiden! Än en gång, tack Patrik :D / Micke i Sthlm,

Det var på tiden!

Mycket bra Patrik! Perfekt låt att sluta programmet med. Eller, ja, det är ju en psalm egentligen.En av hans bästa texter någonsin och med Hugh Banton... / Frank Eberhardt,

Hammill, min husgud

Det är inte ofta detta musikaliska geni, min husgud spelas i radio. Det kanske var i ett program på 70-talet när Eva Blomquist spelade "Lemmings" från Pawn Hearts.
På Poplistan skriver jag om samtida pop
http://poplistan.blogspot.com / Ingemar Berg

Not for your girlfriend

Trodde inte mina öron när jag satte på P2 igår kväll. Hammill i radio. Wow! "I dont think it's a good idea to play this to your girlfriend." PH/ Mats Janson

Från programmets hemsida på SR:

Kalejdoskop - Lång musik av Peter Hammill med Patrik Stigsson
Tisdag 18 september i P2 kl 22.30 - midnatt

Med stämbanden kan han göra det Jimi Hendrix gjorde med gitarrsträngarna. Men den uttrycksfulla rösten är ändå bara en liten del av Peter Hammills artistiska egenart. Under en fyrtioårsperiod har denne engelsman gjort femtio (50!) album. Dels soloplattor där han själv spelar alla instrument, dels album tillsamman med gruppen Van Der Graaf Generator. Hammills musik rör sig från skenbart enkel pop till avancerat experimentellt oväsen. Ibland i en och samma låt. Patrik Stigsson, bloggaren bakom Universum Noll tar oss med in i ett unikt universum,Peter Hammills.

Rockoperan The Fall Of The House of Usher, formexperimentet "Loops & Reels" och skiljsmässoplattan "Over"är några exempel på Peter Hammills bredd som kompositör, gitarrist, pianist och sångare.

Texterna har samma spännvidd. "My Favourite" är en treminuters kärlekssång. Den drygt tjugo minuter långa "A Plague of Lighthouse Keepers" en färd över över hisnande existentiella bråddjup.

I programmet utforskar vi Hammills kreativa geni i tre kapitel. Från soloalbumet "Fools Mate" (1970) till Van Der Graaf Generators "ALT" (2012).

”A song, at least in my view, should not be didactic … there should be ”holes” in it, into which the listener can insert his own comprehension and experience”

Peter Hammill

1 kommentar:

Micke i Sthlm sa...

Hejsan Patrik!

Vill bara tacka för ett underbart radioprogram :) Du lyckades över förväntan med en uppgift som verkade omöjlig (med tanke på P.H's bredd).. Perfekt upplägg.. Tackar!!

Micke i Sthlm