lördag 18 augusti 2012

Peter Hammill i Radions P2 – vilka låtar vill du höra?

c1378022d8cdcf1455f202be9cd1b6ac

Om cirka en månad, den 18 september, kommer jag att presentera Peter Hammill i ett Kalejdoskop i radions P2. Det blir ett 90-minuters specialprogram om Hammill och hans musik.

Jag är mycket glad och tacksam över att ha fått denna möjlighet. Peter Hammill är en unik artist. Under sin fyrtioåriga verksamma period har han medverkat på över femtio album. Flertalet av dem soloalbum.

Hade vi levt i en lite mindre idiotisk värld hade Peter Hammill varit lika stor och haft samma kommersiella framgång som tex Brian Eno, Peter Gabriel eller David Bowie.

Tanken är att berätta om Hammill och presentera musiken kronologiskt, med början i Fools Mate 1971 och avslut i nyligen släppta Consequenses. Tonvikten kommer att ligga på soloalbumen, men några Van Der Graaf Generator-låtar skall också få plats.

Jag skulle vilja veta vad du vill höra i programmet. Vilka låtar får man absolut inte missa när man spelar Peter Hammill i radion? Vilka låtar fångar essensen i Peters musik- och textuniversum? Vilka låtar hade du plockat ut om du fått välja? Om du var tvungen att välja en enda, vilken skulle det vara?

Mannens produktion är ju som sagt överväldigande. I programmet  skall femtio album och fyrtio års skapande kokas ned till en nittio minuters presentation, som skall göra mannen rättvisa! För många lyssnare kommer detta förmodligen att vara första gången man möter Peter Hammills musik.  Med rätt urval blir det inte den sista.

Så maila mig låtarna som du tycker är omöjliga att gå förbi i ett radioprogram om Peter Hammill. Eller skriv några rader i kommantarfältet nedan. 

Mailadress -  patrik.stigsson ()gmail.com

6 kommentarer:

Anonym sa...

Over, and close as this, men jag har inte hört allt. Har någon gjort det tro?

Anonym sa...

" NOW LOWER " - från solo-skivan
' Skin ' med Peter Hammill ,
är mitt förslag.
Den låten är 9 Minuter och 48 Sekunder kort.
Med Vänliga Hälsningar ,
Listen to reason -
" - If we were always here and now ... " ,
On Reflection .

Anonym sa...

... " NOW LOVER " ...
... och inget annat skall det vara ...
" If we were always here and now ,
instead of slightly now and then ... "
- Från Sång-Texten i
" NOW LOVER " .
Vänligen ,
Listen to reason -
On Reflection .

Frank sa...

isrHej Patrik

Som den P.H. fanatiker jag är så är det här otroligt svårt. Problemet är hans spännvidd och bredd, från nästan trallvänligt till totalt mörker. Och det kunde bli väldigt långa låtar också. Och för den som inte hört honom förr så kan det bli lite kluvet. Det gäller även mig. Som en kompis sa till mig när han spelade Stockholm för länge sen: Asså, böjar han sjunga om sina skilsmässor så går jag hem! Men i alla fall, några förslag:

Några VDG måste ju med, det är ju rätt svårt att skilja bandet från hans soloskivor. So here goes:

Pawn hearts. "Lemmings" Introt. Behöver bara ett par, tre minuter så fattar man.
World record. "Wondering" Han kunde det här också.
The least we can do is to wave to each other "Refugees"
http://youtu.be/EfDsRGwd4LE. Men då då måste det vara den här versionen. George Martin skrev den, men det vet ju du.

Sitting targets "Ophelia"
Skin "After the show"
The silent corner and the empty stage. "A louse is not a home" 2' 10" in. Men det är också texten med musiken. Pure genius.
Over "Alice (Letting Go) "
The future now "Pushing thirty"
Fools mate. "The candle" Den första.
The future now "Lost and and found"
Chamalion in the shadow of the night. "German overalls" Tidig, viktig.
In a foreign town. "Time to burn"
Patience. "It's a labour of love"

Det är så mycket han har gjort. Han fanns i mitt liv när jag jag 14 och han finns i mig fortfarande. Så många år och han fick aldrig erkännandet. Så många låtar jag hade ville skicka men det går ju bara inte. 90 minuter räcker liksom bara inte men jag hoppas att jag bidragit med lite.
Vänliga hälsningar
Frank


P.S Der Graaf Generator - Scorched Earth. Den är toktuff men den är den som drabbade mig framför alla. D.S.
.

Frank sa...

http://youtu.be/THH_CTDG9Ys

Den här är inte lätt men bättre än så här lev dom inte. Inte ens när P.H. fick välja...

Anonym sa...

Lycka till med programmet och få folk att tycka om Hammill. Fantastiskt att han efter alla dessa år får ett eget program. Vad det gäller låtar så är jag nog den siste att fråga. Under de sista 20 åren har jag gjort blandband åt vänner, kolleger, arbetskamrater som alla visat ett intresse för progressive rock, dvs de har gillat Yes, Genesis etc. Aldrig har någon kommit och sagt till mig att de gillade vad de hörde! De mest förekommande låtarna som jag tagit med har varit In the End, Shingle Song, If I Could, Again, Sprectes, La Rossa, Arrow etc - som sagt, jag har aldrig lyckats övertyga någon om att PH faktiskt är bra! Tragiskt men sant. Det ska bli intressant att läsa låtlistan och se vad du väljer. / Jan-Olle