lördag 14 april 2012

Kotebel: Concerto for Piano and Electric Ensemble (2012)

hämta (13)

Spansk progrock fortsätter att övertyga. Förra året kom Senogul med genomtrevliga III, och nu är kungarna Kotebel tillbaka med det blytunga opuset Concerto for Piano and Electric Ensemble.

Det Kotebel gör hamnar under etiketten avant-prog. Influenserna sträcker sig från symfonisk rock över klassisk musik till jazz och världsmusik. På gruppens hemsida listas följande influenser: Genesis, Debussy, YES, ELP, Ravel, Messiaen, Thinking Plague, The Enid, Steve Hackett, Gentle Giant, King Crimson och Chopin.

Verket är komponerat av Carlos Guillermo Plaza. Det kräver tid för att sjunka in - men som så ofta väntar en  skimrande skatt vid foten av regnbågen för den som orkar anstränga sig och lyssna mer än ett par gånger.

Det här är progressiv rock i frontlinjen 2012. Om någon grupp skall ha rätt att använda detta idiotiska genrenamn, så är det spanska Kotebel. Den som vill veta hur långt rockmusiken i dag på sina håll avlägsnat från den ursprungliga vers+refräng-modellen skall lyssna på detta album.  

Albumet saknar sång. Som framgår av titeln är det flygeln, mästerligt trakterad av Adriana Plaza Engelke, som sitter i framsätet. Även gitarrer och electronic keyboards bidrar till att helheten blir större än summan av delarna. Mot slutet kommer även en saxofon in och ändrar dynamik och ljudbild på ett positivt sätt.

Det är mycket på detta album som är musikaliskt extraordinärt. Framförallt imponerar samspelet i de långa intrikata rytmiska partierna. Inte minst i Vivo Scherzando (lyssna tex från 1.40 och framåt) .

(Det slår mig i skrivande stund att omslagsbilden faktiskt ganska väl illustrerar hur musiken låter).

Även om jag tycker att det här är bra och fängslande musik så kan jag inte låta bli att längta lite efter Frank Zappa och den humor som alltid lurade runt hörnet i hans musik. Hur komplext det han gjorde än var så fanns där alltid en glimt i ögat. Detta saknar Kotebel helt. På gott och ont. Det de gör är så allvarsamt och seriöst att man stundtals kippar efter luft. Upplevelsen kan i brist på bättre liknelser jämföras med att äta en stor portion oxkött utan vare sig potatis, sås eller grönsaker. Hur genomstekt och välkryddad anrättningen än är, så blir den enformig i längden.

Betyget blir - trots invändningarna - årets hittills starkaste album-upplevelse.

Albumet kommer med en DVD – “’Making of…”.

Köp direkt från bandet.

Albumet på Spotify;

Låtlista

1. Concerto For Piano And Electric Ensemble (42:59)
I. Adagio Maestoso (12:03)
II. Lento Cantabile (7:13)
III. Vivo Scherzando (9:22)
IV. Allegro Moderato (14:21)
2. The Flight Of The Hipogriff (Part 1) (4:53)
3. Dance Of Shiva (6:58)
4. The Flight Of The Hipogriff (Part 2) (4:35)
5. The Infant [bonus track] (7:12)

Musiker

- Carlos Franco Vivas / drums & percussion
- César García Forero / electric, acoustic & Spanish guitars
- Jaime Pascual Summers / bass
- Adriana Nathalie Plaza Engelke / grand piano
- Carlos Plaza Vega / electronic keyboards

Gästmusiker:

- Fran Magus / saxes

Inga kommentarer: