tisdag 27 mars 2012

Cross–Wake Up Call (2012)

Cross - Wake Up Call

Om någon bad mig lista värdens tio i dag främsta symfoniska rockband så skulle Cross finnas med på listan.

Nya plattan Wake Up Call sällar sig nämligen till den skara band som valt att föra arvet från denna kategori sjuttiotalsband vidare.

Två andra exempel är amerikanska Glass Hammer och norska Wobbler.

Gruppen Cross är i mångt och mycket liktydigt med Hansi Cross. Han är den som skriver materialet, sjunger, spelar gitarr, arrangerar och promotar.

På detta album har han med sig Lollo Andersson på bas och Tomas Hiort på trummor / slagverk. Samt en diger grupp gästmusiker, bland dem Hansis egen dotter Sabina på fiol.

Wake upp Call är gruppens nionde album. Det är således en rätt traditionell symfonisk rockplatta med flera smakfulla poänger.  Samtidigt höjer den sig inte över mängden av liknande alster.

Allra bäst är de små melodiösa partierna med akustisk gitarr och synt. Som den korta Genesis-inspirerande Remembrance och delar av sjuttonminutaren Waking Up.

Låtlista:

  1. Human Resolution (9:02)
  2. Remembrance (1:10)
  3. Falling Beyond (11:08)
  4. Racing Spirits (4:33)
  5. Waking Up (17:28)
  6. Now (10:02)

Musiker:

- Hansi Cross / guitars, keyboards, lead & harmony vox, percussion
- Lollo Andersson / basses, taurus
- Tomas Hiort / drums, percussion

Gäster:

- Jock Millgaroh / lead and harmony vox
- Stefan Damicolas / harmony vox
- Mats Bender / keyboards
- Hanna Sundkvist / electric violin
- Sabina Cross / additional violin
- Lizette Von Panajott / processed female vox

Cross Discografi

  • "Uncovered Heart" (1988),
  • "Second Movement" (1990),
  • "Changing Poison Into Medicine" (1993),
  • "Dream Realities" (samling)
  • "Paradox" EP (1995),
  • "Gaze" (1996),
  • "Visionary Fools" (1998),
  • "Secrets" (2000),
  • "Playground" (2004),
  • "The Thrill Of Nothingness" (2009)
  • "Wake Up Call" (2012).

Andra röster om Wake Up Call:

metalexpressradio.com: Cross has released a solid album and deserves much praise for their work.

prognaut.com: Highly recommended!

seaoftranquility.org: Cross are one of the most spectacular, and, at the same time, seemingly one of the most underrapreciated bands on the modern progressive rock scene. /…/ … a lovely work from a band that never fails to deliver melodic, adventurous, and symphonic progressive rock of the highest quality.

Köp från progress records.

Spotify Cross – Wake Up Call

 

Inga kommentarer: