måndag 14 november 2011

Jon Anderson: Open (2011)

Digital-Download-Open-by-Jon-Anderson

Jag trodde ärligt talat inte att Jon Anderson hade det här i sig… längre. Jag trodde sjukdom, åldrande och uppslitande konflikter med de forna kompisarna i Yes hade tärt så på hans allmäntillstånd att han förlorat sin kreativa ådra. 220px-The_living_tree

Att han tidigare varit kapabel till geniala musikaliska kompositioner är allom bekant. Men hans senaste försök, The Living Tree tillsammans med Rick Wakeman (2010), och Survival And Other Stories (2011) med musik av folk raggade via hans hemsida, har lämnat en hel del i övrigt att önska. Habila och småtrevliga anrättningar förvisso, men knappast nåt som fått mig att höja på öronbrynen.

Det gör däremot Open. Jag skulle kunna ösa på med en hel drös superlativer. Men nöjer med att konstatera att melodierna, harmonierna och … ja, rösten förstås, gör att man inte bara känner igen Yes från gruppens glansdagar, man skönjer även atmosfär och teman från Jons i särklass bästa soloalbum Olias Of Sunhillow (1976). Det skall dock sägas att det är en bit kvar till den Olias 2 som Anderson hintat om att han nån gång skall göra.c727c41df4b7ca26981e1d8e37dc2189

Det vi får är ett 20:54 långt, vackert, bitvis närmast sakralt kör- orkesterverk i fyra delar. Dynamiskt böljande mellan lugna och mer dramatiska partier. Akustiskt och elförstärkt om vartannat. En suverän rytmsektion och fina insatser på akustisk gitarr, elgitarr, fiol och tvärflöjt.

Jon berättar att han involverat sina grannar och folk från trakten där han bor :

I asked the local CalPoly 'A Cappella' group led by Robert Foster to come and help, then my wife Janee came in and sang like an angel…even my PR dude Billy James sang some parts.

Att det skulle vara amatörer inblandade märks dock inte alls. Det hela andas professionalitet i varje tum. Den här killen vad vad han håller på med och vad han vill. Han har åratal i diverse inspelningsstudios bakom sig och vet  hur en prog-sten skall slipas. 220px-Jon_anderson_olias_of_sunhillow_album_cover

Texten är det sedvanliga new-age-flummet (peace, love, light and freedom) och kan med fördel lämnas därhän. (Den är dock en smula mer tilltalande än det nykristna mässande Neal Morse ägnar sig åt).

Jon är helt klart ett stort tack skyldig Stefan Podell och Alexandra Cutler-Fetkewicz som orkestrerat det hela (Stefan Podell tillskrivs också additional music). Det hade varit intressant att höra de ursprungliga versionerna, som Jon enligt egen utsago med hjälp av en akustiskt gitarr fick ur sig på blott tre dagar. Arrangemangen tyder på en lyhördhet och fingertoppskänsla utöver det vanliga.

Ingen tvekan om saken, mannen är frisk, på gott humör och musikaliskt på helt rätt väg. Den här musiken härbärgerar tveklöst betydligt mer av Yes verkliga själ än vad materialet från den nya inkarnationen av gruppen gör. Jon is the real deal.

Och inte nog med det, han försäkrar att detta bara är början på en rad kommande liknande verk: … I feel so happy to present it (Open) as one of many I hope to create over the coming years.

Det ser jag fram emot!

Open finns endast tillgänglig via iTunes.

OPEN

Music/Songs/Lyrics: Jon Anderson ( Warner Chappell/BMI)

Orchestration and additional Music: Stefan Podell (Super Karate Tunes/ASCAP)

Four Movements:

1. Sun is Calling

2. Please To Remember

3. Who Better Than Love

4. Sun it Sings You/Given Chase

Produced by Jon and Jane Anderson

Inga kommentarer: