söndag 4 september 2011

Soniq Circus – Reflections in the Hourglass (2011)

 1314813048464

Soniq Circus Reflections In The Hourglass är progressiv rock enligt regelboken, utan några vilda experiment eller utsvävningar. Men gruppens idéer är friska och framförs med en lätthet som gör att man inte saknar de mer vågade greppen. Arrangemangen är händelserika och fiffiga och man radar upp den ena fina melodislingan efter den andra. Där finns också stundtals en tyngd som skapar dynamik.

Soniq Circus självbetitlade debut kom 2007. Bandet blev då jämfört med Saga och City Boy. Medan sanden i timglaset runnit har gruppen sedan dess bytt klaviaturist och låtit gruppens låtskrivare och gitarrist Marcus Enochsson ta över mikrofonen . Trots att jag inte hört debutskivan kan jag säga att dessa förändringar verkar ha varit till gruppens fördel. Sången är uttrycksfull och bra, och klaviaturinsatserna klart njutbara.

Albumet innehåller ett flertal goda enskildheter. Höjdpunkterna är det dramatiska introt till Actor som genomförs med tyngd, det svävande syntsolot i Learning To Talk, och albumets längsta låt By The Heartshaped Lake (11.04). Händelserik och varierad är den näst intill episk i sitt anslag. I den känns det att gruppen har ambitionen att berätta något viktigt.

För alla som inte desperat letar efter uppfinnarna av det nya progressiva rockhjulet kan Reflections In The Hourglass vara en mycket trevlig erfarenhet.

Låtlista:

1. Inside the hourglass 3am
2. Formula
3. Actor
4. Shadow dance
5. Childbirth
6. By the heartshaped lake
7. Learning to talk
8. Outside the hourglass 4am

Musiker:

- Marcus Enochsson / guitar, vocals
- Christer Ugglin / drums
- Markus Nilsson / bass
- Marco Ledri / keyboards

Lyssna på låten Actor.

Köp från Progress Records.

Inga kommentarer: