fredag 8 april 2011

Paatos svarar på elva frågor.

paatos

Efter en längre paus och medlemsbyten är Paatos tillbaka. Man har nyligen släppt sitt femte album Breathing. 

Läs Universum Noll´s recension av BreathingKulturbloggen.

Här berättar gruppen om bakgrund, nutid, framtid, Paatos mark II och varför Breathing är så kolossalt bra.

1. Berätta om tillkomsten av Breathing, Vem har gjort vad?

- Breathing är nog den skiva som innehåller mest kollektivt arbete från Paatos.

Som alltid så börjar det med allt ifrån en idé, till en helt färdigskriven låt som kanske t.ex. saknar text.

Det har sedan bollats vidare inom gruppen och på så sätt blir alla en del av den färdiga låten.

Rockis, våran nya bassist, kom med på slut-tampen när allt material redan var "klart", men jag tycker att det är viktigt att påpeka att vi är väldigt måna om att alla får spelrum att sätta sin "färg" på låten, även om den är färdig.

Det är just det som är så härligt och kanske hela idén med ett band: att alla tillsammans bildar ett sound, en enhet.

2. På vilket sätt skiljer sig Breathing från era tidigare plattor?

På många sätt... Vi ser det hela som en nystart med tanke på alla vändor inom gruppen och sedermera två avhoppade medlemmar efter Silence  Of Another Kind vilket har medfört en känsla av att vi inte behöver ta någon som helst hänsyn till tidigare album.

Vi har även varit noga med att Petronella har varit inblandad i ett tidigare stadium än tidigare, vilket oxå hörs i hennes sång. Petronella har även varit mycket mera delaktig i själva låtskrivandet den här gången.

Det hela känns mer gediget och tydligare målinriktat på Breathing, och jag tror att allt experimenterande tidigare har fört oss närmare kärnan av vad vi verkligen vill med våran musik.

Man skulle kanske kunna kalla det ett Paatos mark II...

3. Hur vill ni beskriva hur och på vilket sätt er musik har utvecklats genom årens lopp?

En del av mitt svar hamnade väl under förra frågan, men om vi tar det från början så startades ju bandet mest för att vi tyckte om att spela ihop och vi var ju från början ett instrumental-band. När vi sedan övertalat Petronella att vara med, så skrev jag en massa texter till melodierna som spelades på t.ex. mellotronen. En märklig sak var ju oxå att vi bett Turid skriva en text till "Tea" och hon skrev den samma natt som min och Petronellas första dotter föddes!?! Den låten var ju bara tvungen att heta Tea...

När det blev dax för Kallocain, så höll jag till väldigt mycket i studion och skissade på mitt solo-album (Puckspony) under samma period och mycket av musiken kommer från dessa skisser. Peter kom ju in i bandet lite mot slutet, precis som Rockis Breathing, och satte verkligen sin klang och färg på låtarna! Peter skrev även "Look at us" under den här perioden.... Silence Of Another Kind var ett svårare arbete. Vi hade långa jam i våran studio som spelades in, och delar här och där sattes ihop till låtar som t.ex. just "still standing". Där finns oxå många låtar som var helt färdigskrivna innan vi började spela på dom, men som alltid målas dom i Paatos färger. Vi hade även ett mer eller mindre färdigt album när stormen gick i bandet 2008-2009...

Vad gäller utvecklingen, så tycker jag nog att det är först nu som vi har hittat en helhet i låtarna.

Det finns såklart fragment av alla föregående år vi har hållit på som färgar det vi gör, men det känns mindre spretigt nu än förut...

Jag känner ändå att själva Paatos lever sitt eget liv, och alltid kommer att göra det så länge vi är ärliga i det vi gör.

4. Vilka böcker, filmer, drömmar eller andra upplevelser är ni inspirerade av (om ni nu är det)?

Titeln Kallocain var ju självklart tagen från Karin Boyes bok med samma namn (en stor favorit!), men annars tror jag inte att man kan peka ut inspirations-källorna så lätt...

Det hela är ju ett sorts ihopkok, en återspegling av allt som händer i livet.

Man kan sitta i studion och leka med något: ljud, rytm, känsla -så plötsligt slår det an något inom en, och ett stycke musik börjar ta form... Kanske något sker i livet, som man bearbetar genom att skriva en text...

5 Vilken samtida musik tycker ni är intressant och bra? Bästa plattan 2010?

Det görs massor av fantastisk musik nu för tiden. Det är väldigt svårt att bara nämna ett exempel, då vi alla har en väldigt bred musiksmak.... Personligen lyssnar jag nog mer på äldre saker, men det finns ju mycket trevlig elektronisk nutida musik och finfin rock och jazz!

6. Varför är det lättare för svenska progrockband att bli kända utomlands än i vårt land? Sverige har ju trots allt en progressiv / symfonisk tradition som går tillbaka till 70-talet?'

Jantelagen bl.a... Det har länge varit "fult" att vara duktig eller pretentiös. Det sneglas oxå hellre på utländska akter och vad som är hippt i t.ex. USA och England.

Det känns dock som att klimatet börjar tina lite överlag här i Sverige...

Jag tror oxå att det finns en helt annan tradition utomlands, en nyfikenhet, att kanske gå och se ett band som man inte alls känner till?

Det är oxå mycket billigare att gå på konsert i många andra länder.

alla

7. Vilket blir nästa steg musikaliskt för Paatos?

Nästa steg är ju redan taget, ha ha...

Vi har redan påbörjat skrivandet av nästa album och vi har väl lite idéer runt det som jag inte tänker berätta om ännu! Det kommer att låta Paatos iallafall, det lovar vi!

8. Hur ser era turnéplaner ut? Kommer vi att få se er spela i Sverige?

5:e Maj har vi ett officiellt release-party för Breathing på Hornstull Strand! Alla är välkomna och det är fritt inträde!

Senare i Maj sticker vi ut på en veckas turné med våra polska vänner "Riverside" för att fira deras 10 års jubileum

Vi kommer bara att turnera i Polen då, men vi planerar resten av Europa i September och Oktober.

Sverige vet vi inte något om i nuläget, men vi skulle verkligen vilja spela mer här hemma!!!

9. Föredrar ni Yes med eller utan Jon Anderson :-) ?

Vi föredrar nog Yes med extra diskkraft ;-)

10. Om ni kunde resa i tiden, skulle ni i så fall resa bakåt eller framåt? Och till vilken konsert?

Peter säger Pink Floyd i Pompei. Jag skulle nog sticka tillbaka till nåt gig med Il Balletto di Bronzo, eller kanske uruppförandet av Mozarts Requiem!!!

11. Något annat ni vill dela mer er av till läsarna?

   Plantera ett träd!

Universum Noll tackar Paatos för pratstunden, drar på sig gummistövlarna, greppar spaden och kliver raka vägen ut i trädgården. 

Köp Breathing här.

Paatos finns på Spotify.

Man kan också lyssna på Breathing på bandets hemsida.

Inga kommentarer: